Beomlott egy marosvásárhelyi híd a munkagépek alatt

Beomlott egy marosvásárhelyi híd a munkagépek alatt

Munkagépek alatt szakadt be csütörtökön Marosvásárhelyen az Arató utcai Poklos-híd, a baleset nyomán egy húsztonnás daru és az ezzel emelt rakodógép hatalmas robajjal, ötméteres magasságból a patakba zuhant – számol be Szucher Ervin a kronika.ro-n.

A vízügyi igazgatóság tulajdonában lévő gépekkel éppen a Poklos-patak medrét akarták kitisztítani. Szerencsére senki sem sérült meg komolyabban, a két sofőr megúszta kisebb karcolásokkal. Egyelőre nem tudni, mekkora az anyagi kár, az viszont biztos, hogy a híd egyik oldalát teljesen újjá kell építeni. A daru vezetője, Kovács Csaba elmondta: évek óta ugyanúgy végzik a munkát, a hídról leengedik a rakodógépet, amely a vízi növényeket és az iszapot a parton álló teherautóba lapátolja, majd kiemelik a járművet, és a következő szakaszon folytatják. Az átkelő ezúttal nem bírta a terhelést.

Dorin Floreát hibáztatja a lakók egy része

A környék egyik lakója, Antal Tibor – bár nem tartja magát szakembernek – úgy véli, a hidat a járda átalakítása során tették tönkre. Tavasszal a Poklos-patak átkelői közül néhányon feltörték az aszfaltot és az alatta lévő betonréteget, és a járdát térkővel rakták ki. „Ennek a járdának komoly betonalapja volt, most meg homokágyban fekvő piskóta borítja” – magyarázta a nyugdíjas hozzátéve, hogy az elmúlt években soha nem okozott problémát, amikor a mederbe engedték a kotró- vagy rakodógépeket.

Az összegyűlt helybéliek közül többen is egyetértettek Antal Tiborral, néhányan egyenesen Dorin Florea polgármestert okolták a történtekért. Mark Christian Hermann helyi tanácsos Facebook-oldalán tett megjegyzést: azt a kérdést tette fel Claudiu Maior polgármesteri tanácsadónak, hogy miért nem most fényképezkedik a Poklos-hídi piskótajárdával?

Nem kommentálta a baleset okait Dávid Csaba, a vízügyi igazgatóság helyszínen lévő aligazgatója, aki úgy fogalmazott: a rendőrség szakértői vizsgálatából majd pontosan kiderül, kinek a hibájából szakadt le az átkelő. Szerinte annak kell örülni, hogy a balesetben senki szenvedett komoly sérüléseket. Arra a felvetésre, hogy a híd nem súlyos munkagépek részére épült, az igazgató megjegyezte, sehol nincs tiltótábla.

Dávid Csaba arra is kitért, hogy a 2006/107-es számú vízgazdálkodási törvény értelmében a helyi önkormányzatok feladata a közigazgatási területükön áthaladó folyók, patakok medrének tisztítása, de mivel ezt igen gyakran elmulasztják, a vízügyi szakértők kénytelenek évről évre elvégezni a Poklos- és a Róka-patak kitakarítását. Az igazgató úgy fogalmazott: a lakosság érdekében járnak el így, hiszen senki nem akar bűzös folyóvizek mellett lakni.

„Semmi keresnivalója nem volt a járdán a darunak”

Ehhez képest a vízügyi hatóságot okolja a történtekért Florian Moldovan, a marosvásárhelyi önkormányzat közterületekért felelős igazgatója. Mint lapcsaládunknak kifejtette: ha az intézmény engedélyt kért volna a munkálatok elvégzésére a polgármesteri hivataltól, megtudták volna, hogy a járdának az úttesttől eltérő struktúrája van. „A vízügyesek nagyon jól tudják: egy városi közútra húsztonnás haszonjárművel behajtani csak különleges engedéllyel lehet. Őket nem érdekelte ez. Mint ahogy az sem, hogy a darunak semmi keresnivalója a járdán” – szögezte le Moldovan.

Az igazgató ugyanakkor cáfolta azokat a vádakat, hogy a járda alapja meggyengült, mióta az aszfaltburkolatot térkőre cserélték. A városháza egyébként már csütörtökön felkért egy szakértőt, hogy mérje fel a károkat, ezek függvényében döntenek majd a híd sorsáról. Úgy tűnik, az átkelőt nem kell teljesen visszabontani, a gépkocsik pedig az egyik sávot továbbra is használhatják – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »