Benépesült az Európa Kollégium

Benépesült az Európa Kollégium

Százhét első éves egyetemista költözött be a napokban a Magyar Nemzeti Tanács által társalapított Európa Kollégiumba. Ünnepélyes tanévnyitó keretében ma fogadták az első körben felvételt nyert hallgatókat és szüleiket, majd aláírták a bentlakásra vonatkozó szerződéseket.

Az eseményen jelen volt dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, aki örömét fejezte ki annak a kapcsán, hogy egyre népszerűbb a fiatalok körében a telepi városrészen épült diákotthon: “A szándék megvalósulása jó úton halad, a közösség lendületesen gyarapszik, a jövő magyar értelmisége megtölti az Európa Kollégiumot. Öröm számunkra, hogy a Magyarország kormánya által, a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül biztosított felsőoktatási ösztöndíjaknak és az Európa Kollégiumnak is köszönhetően vonzóbb lett a délvidéki magyar fiatalok számára a szerbiai felsőoktatásban való részvétel, ezáltal javulhat a magyar nemzeti közösség versenyképessége is. Megtérülni látszik az impozáns és korszerűen berendezett diákotthonra fordított beruházás, amelyhez a magyar kormány 250 millió forint támogatást nyújtott és amelynek éves működését 200 millió forinttal segíti. Az igazi célt azonban csak akkor érhetjük el, ha a kollégium lakói munkával és szorgalommal megszerzik a felsőfokú tudást, és azt itthon, a délvidéki magyar közösségben kamatoztatják.” – tette hozzá Szilágyi.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke beszédében kiemelte: “Itt nem csak lakni kell és lehet, hanem egy olyan közösségi életet élni, amelyik azt fogja jelenteni, hogy egymásra kell támaszkodniuk most, amikor egyetemisták és az egész élet folyamán. Meggyőződésem, hogy a mi szülőföldünk, az ahol élünk, egy élhető világ. Azért építettük az Európa Kollégiumot, azért fogtunk össze, azért tettünk meg mindent körömszakadásig, hogy létrejöjjön, hogy újra tudjuk teremteni az értelmiségi rétegünket, mert elkötelezettek vagyunk abban, hogy ez a közösség itt, ezen a tájon, saját szülőföldjén megmaradjon.” – hangsúlyozta Pásztor.

Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium megbízott igazgatója az idei programot vázolta: “A tavalyi év tapasztalataiból tanulva azt gondolom, hogy most már sokkal felkészültebbek és rendszerezettebbek vagyunk, különböző tanfolyamokat, szakköröket, műhelyeket, látogatásokat szervezünk. A műhelyekre egyetemi oktatók közreműködésével kerül sor, ide tartozik a jogi, művészeti, nyelvi és irodalmi, műszaki műhely. A negyedéves hallgatók számára angol és német nyelvű tanfolyamot szervezünk, tehát egy nagyon tartalmas programmal készülünk”- tette hozzá az intézmény vezetője.

A diákotthon második körös felhívása október folyamán jelenik majd meg, összesen 388 helyet pályázhatnak meg a felsőbb éves hallgatók.

Ádám Csilla


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »