Bencés öregdiákok találkoztak Győrben

Bencés öregdiákok találkoztak Győrben

A Bencés Diákok Győri Egyesülete május 21-én tartotta hagyományos összevont érettségi találkozóját. A győri Loyolai Szent Ignác bencés templomban Veres András püspök, az MKPK elnöke főcelebrálásával bemutatott szentmisét díszközgyűlés és a jubiláns évfolyamok „osztályfőnöki órái” követték.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Hagyomány, hogy minden évben közös érettségi találkozóra hívják össze a volt bencés diák paptestvéreket és a kerek évfordulós öregdiákokat. Győrben ezúttal 15 évfolyam diáksága gyűlt össze.


Tóth József személyében a találkozó legidősebb, 1938-ban érettségizett tagját köszönthették. A résztvevők megemlékeztek Szent Mártonról, kifejezve tiszteletüket a Pannonhalmáról a találkozóra elhozott szent ereklye előtt. Mint Sárai-Szabó Kelemen OSB templomigazgatótól megtudtuk, az ereklyét gyalogos zarándokolaton viszik el Vénekre, a Pannonhalmi Területi Apátsághoz tartozó plébániára. 


A találkozó szentmisével kezdődött. A Loyolai Szent Ignác bencés templomot zsúfolásig megtöltötték az érettségi találkozóra érkezett öregdiákok, hozzátartozók. A szentmise főcelebránsa és szónoka Veres András, a május 17-én kinevezett győri püspök, egykori bencés diák volt, számos paptestvér koncelebrált, köztük Horváth Dori Tamás a bencés közösség győri perjele és Fazakas Zoltán Márton OPraem a Csornai Premontrei Apátság elöljárója.

Szent Benedekhez szálljon fel az ének – hangzott fel a szentmise kezdőénekeként Szent Benedek-himnusz, több száz öregdiák zengő férfihangja töltötte be a templomot, majd Horváth Dori Tamás köszönötte az egybegyűlteket.


A Loyolai Szent Ignác bencés templom felszentelésének 375. évfordulóján az irgalmasság évében gyűltünk össze ünnepelni. Abban a templomban tesszük ezt, mely diákéveink egyik meghatátrozó helyszíne volt – emlékezett vissza Veres András püspök, egykori bencés diák a szentélyben imádsággal eltöltött órákra. A püspök a templom fontosságát hangsúlyozva Plutarkhoszt idézte: „Senki sem látott még és nem is fog látni sosem templom nélküli várost”. Az ember eredendően vágyik Isten közelségére, fontos számára, hogy legyen egy olyan hely, ami egyedül Isten számára lefoglalt. Tudnunk kell, hogy erre az embernek van szüksége – emelte ki a püspök.

Felidézte a templomban imával eltöltött esti csendes órákat, rámutatva mennyire fontos az ember számára az Istennel megélt meghitt együttlét, és annak a lehetősége, hogy összegyűlhetünk, és közösen imádhatjuk Istent. Együtt ünnepeljük az eucharisztiát, amelyben az egyház közössége születik. Létünk fenntartójával való kapcsolat nélkül élt élet szegényessé, értelmetlenné válik, míg Isten jelenlétében az élet békésebb, kiegyensúlyozottabb, a szenvedés elfogadhatóbb lesz – hangsúlyozta Veres András, Isten jelenléte keresésének fontosságát örömben, bánatban.


A szentmise során az egyes évjáratú osztályok képviselői mécseseket helyeztek el elhunyt tanáraik, diáktársaik emlékére a szentélyben.

Legvégül Sárai-Szabó Kelemen OSB templomigazgató, alperjel köszönetet mondott a Bencés Diákok Győri Egyesületének a templom felszentelési évfordulójára adományozott kehelyért.  

Az összevont érettségi találokozó a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium dísztermében tartott ünnepséggel folytatódott.


Az ötven éve érettségizett jubilálók nevében Gyurácz-Németh Ferenc diakónus és Lázár Ádám újságíró mondott beszédet. 

Gyurácz-Németh Ferenc diakónus egy történetet mesélt el: Egy ismerőse az idegösszeroppanás küszöbére került munkahelyi hajszoltság, az őrmesterként viselkedő főnöke miatt. A fiú imádkozott. A főnöke ettől nem változott meg, de ő „új szemüveget kapott”, így Jézust nagynak látta, a főnökét kicsinek. A dolgok helyükre kerültek, megtalálta a nyugalmat.

Miért vagy más, mint a többi? – idézte Gyurácz-Németh Ferenc az élete során sokaktól megkapott kérdést. Meg vagyunk keresztelve, bérmálkoztunk, bencés diákok voltunk. Tele vagyunk Szentlélekkel, kérdés, észre lehet-e venni rajtunk – tettefel a kérdést az egybegyűlteknek.


Milyen volt a város, milyenek voltak tanáraink, milyenek voltunk mi magunk – idézte fel a kort és benne önmagát, iskoláját az ötven éve érettségizett Lázár János. Végül a ma pályakezdő diáktársakhoz fordult: „Válasszatok olyan hivatást, aminek végzését nem tekintitek munkának, hanem szinte hobbiként végzitek. Visszanézve majd azt érzitek, jó helyen voltatok, azt tettétek, amit kellett – tanácsolta az újságíró. Gondolkozzatok el, milyen emberként szeretnétek itt állni 30-40 akár 50 év múlva. Mit hagytatok hátra? Legyetek a magyarság és a bencés diákok nagykövetei tudásotokkal, sikereitekkel, életviteletekkel – fogalmazott.

A díszközgyűlésen átadták a „Győri Bencés Diákokért” elnevezésű díjat, melyet ebben az évben az 1965-ben érettségizett Horváth Istvánnak, az egyesület vezetőségének legidősebb, ma is aktív tagjának, valamint az 1986-ban érettségizett Nagy Jenő ítéltek oda. A győri bencés diákokért és öregdiákokért végzett önzetlen társadalmi munka elismerését kifejező díjat Kőrösi Tamás, a Bencés Diákok Győri Egyesületének elnöke adta át.

Az 1951-ben érettségizettek nevében Palla Dénes szólt a díszközgyűlés résztvevőihez. Elsőként a legidősebb öregdiákot, a 96 éves Tóth Józsefet köszöntötte. 66 évvel ezelőtt, hét változatos év után osztályának külső behatásra meg kellett válnia a gimnáziumtól, és az utolsó, 1950/51-es tanévet a Révai Miklós Gimnáziumban fejezték be. Szétszóródtunk, de mindig tudtunk egymásról – fogalmazta meg a diáktársak közötti összetartozás fontosságát.

Kiváló alapot kaptunk, helyt tudtunk állni az életben – méltatta a tanárok munkáját a 65 éve érettségizett öregdiák. Legközelebb ugyanitt, ugyanígy – búcsúzott a jubiláns. 


Tóth Konstantin OSB, Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium igazgatója dióhéjban szólt az iskoláróll. A koedukáció bevezetése sikeresnek bizonyult, jövőre érettségizik az első vegyes osztály. Örvendetes, hogy ma is megvan az érdeklődés a Czuczor iránt, túljelentkezésről beszélhetünk. Ugyanakkor nem a létszámbeli növekedés az elsődleges, belső építkezésre van szükség – mondta az igazgató. 

Ezt követően minden osztály, a számára kijelölt tanteremben „osztályfőnöki órát” tarthatott.

Péter Tamás, a Bencés Diákok Győri Egyesülete főtitkára kérdésünkre bemutatta a diákszövetség életét: „Minden rendű és rangú ember segíti egymást az élet legkülönbözőbb területein.” Közösség vagyunk, a missziónk egymás segítése. Figyelemmel kísérjük ki beteg, segélyezési alapunk anyagi támogatást nyújt a válságba került diáktársaknak. Ösztöndíjat adunk évente a gimnázium egy-egy kiváló tanulójának, így a Luif Otmár-díj a biológia terén kiváló diákot, egy másik elismerés pedig a sportban és tanulásban kiemelkedő teljesítményt jutalmazza. 

Az 1993-ben alakult szövetség élete 2013-ban az új vezetőség munkába állásával vett lendületet. Hagyományos programjaik mellett – szabadaegyetem, összevont érettségi találkozó, bál – több nagyobb megmozdulásuk volt. Felújították a győri köztemetőben álló keresztet, mely a 20. század minden magyar áldozatáról való megemlékezés szimbóluma. Konferenciát szerveztek a három Jáki testvérről, a szülői házban emléktáblát helyeztek el emlékükre. Jelenleg a bencés kripta felújításán dolgoznak, mely mindenszentek ünnepére készül el. Szeretnénk valamit visszaadni abból, amit kaptunk – mondta Péter Tamás.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »