Belügyminisztérium: Szlovákia az orosz propaganda célkeresztjében van

Belügyminisztérium: Szlovákia az orosz propaganda célkeresztjében van

Míg Robert Fico kormányfő kétségbe vonja az Oroszországgal szembeni szankciók értelmét, addig Robert Kaliňák elismeri, hogy a kremli propaganda biztonsági kockázatokat rejt Szlovákiára nézve.

 

A belügyminiszter által említett kockázat az EU soros elnöki tisztségének betöltésével tovább fog nőni. Kaliňák elismerte, hogy Szlovákia, de Közép-Kelet-Európa többi országa is az Orosz Föderáció befolyásoló törekvéseinek célkeresztjében van.

 

Eszközeik közé tartoznak különféle információs csatornák, médiumok, amelyeknek elsődleges célja kétségbe vonni Szlovákia NATO és EU-tagságát, atlanti irányultságát. „Összefüggésbe hozható velük az ukrajnai vagy épp a szíriai konfliktussal és a migránsválsággal kapcsolatos hamis információk terjesztése”, magyarázza a belügyminisztérium.

 

Fico és Putyin. Több is öszeköti őket, mint a szláv történelem: az apátszentmihályi atomerőmű, a széles nyomtávú vasútvonal, az Eurostream 2 – hogy csak az aktuális projekteket említsük. Forrás: nbcnews.com

 

Dokumentált esetek vannak, Szlovákia mégsem lép

 

Épp a propagandát tekinti a belügyminisztérium ún. hibrid fenyegetésnek. A szakértők is felhívják a figyelmet, hogy a modern háborúk nem csak a frontokon zajlanak, hanem az internet virtuális világában vagy a televízió és a rádió csatornáin.

 

„Tekintettel a dokumentált esetekre, mikor az olyan szélsőséges politikai csoportosulások – mint Front Nationale Franciaországban, a Jobbik Magyarországon – közvetlenül Oroszországtól kaptak támogatást, nyilvánvaló, hogy ez reális kockázatot rejt magában”

 

– áll a belügyminisztérium állásfoglalásában.

 

Csehországban épp az orosz propagandára válaszul hoznak létre egy 30 fős munkacsoportot, aminek feladata az ország területén folyó propaganda hatásainak és mértékének felmérése lesz.

 

„Szlovákiának hasonlóképpen kéne eljárnia. Nekem egyelőre úgy tűnik, hogy nem vagyunk túl aktívak (ezen a területen), legkevésbé a kormányzat szintjén. Ezt a témát nálunk mintha kisajátították volna a civil szervezetek vagy egyének”, mondta Jaroslav Naď, a Szlovák Biztonságpolitikai Intézet védelmi és biztonsági programjáért felelős igazgatója.

 

A 2014 nyarán Donyeck felett lelőtt Boeing 777-es esete idevágó példa. A nyugati vizsgálók állították, nagy valószínűséggel oroszbarát szeparatisták lőtték le a gépet, fedélzetén majdnem 300 emberrel. Oroszország erre teljesen ellentétes információkkal halmozta el az internetet. Az olvasók egy része végül azt gondolva, hogy sosem derül ki az igazság, inkább nem foglalt állást. Forrás: Aktuality.sk

 

A körülményekre való tekintettel azonban a belügyi tárca sem zárta ki, hogy a jövőben átértékeli álláspontját. „Egyelőre a minisztérium nem tervez a csehországihoz hasonló munkacsoportot felállítani, bár egy ilyen egység létrehozása inspiratív lehet Szlovákia számára”, állítja a belügy.

 

Az elhatározás a minisztérium részéről valószínűleg nem történik meg az EU soros elnökségének átvételéig, pedig Kaliňákék épp emiatt számítanak az orosz propaganda felerősödésére Szlovákiában.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: Aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »