Belpolitikai viszály: botrányos hangulatban készülnek a választásokra

Belpolitikai viszály: botrányos hangulatban készülnek a választásokra

Macedónia fővárosában ötödik hete ezrek követelik az elnök lemondását, miután Gjorge Ivanov elnöki kegyelemben részesítette a közéletet évek óta uraló lehallgatási botrány érintettjeit. Ilyen hangulatban készül a balkáni ország a június 5-i előre hozott választásokra, ahol csak egyetlen párt indulna, a többi alakulat bojkottot jelentett be.

Választási csalással és államcsínnyel való vádaskodás, lehallgatási botrány, halálos kommandósakció, uniós békéltetés, miniszterelnöki lemondás, feloszlatott parlament. Ez az utóbbi két év rövid politikai látlelete a 2,2 milliós, harminc százalékban albánok lakta balkáni országról. A tartósan 3 százalék feletti gazdasági növekedés ellenére 26 százalékos a munkanélküliség, a társadalom jelentős része él a szegénységi küszöb alatt. Az uniós közeledést ugyanakkor nemcsak a belpolitikai viszályok, hanem az országnévvel kapcsolatos görög és bolgár vétó is késlelteti.

A macedón belpolitikai válság a 2014-es választások után kezdődött, amikor az ellenzék fő ereje, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) választási csalással vádolta meg Nikola Gruevszkit, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártját (VMRO-DPMNE) és a mögötte álló koalíciót. Ez éleződött tovább tavaly év elején, miután a miniszterelnök államcsínnyel vádolta meg az SDSM elnökét. Ezt követően a szocdemek vezetője, Zoran Zaev közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a kormányzó VMRO-DPMNE az elmúlt években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint húszezer ember telefonját. Színesíti a képet, hogy 2015 májusában máig tisztázatlan körülmények között fegyveres támadás történt Kumanovóban, amit csak kommandósoknak sikerült elfojtaniuk.

Első körben az uniós békéltető szerepében fellépő Johannes Hahn, az Európai Bizottság bővítési biztosa vette rá a feleket, hogy álljanak szóba egymással. Neki sikerült elérnie, hogy előre hozott választások legyenek az országban, igaz, tavaly nyáron még 2016 áprilisát jelölték ki erre. Hahn akkor azt mondta, hogy ennek megtartása csak akkor ér valamit, ha szilárd választási szabályok szerint játszanak a pártok, valamint egységesítik a választási névjegyzéket, és érvényesítik a kisebbségeknek járó jogokat. A dolgok biztatóan néztek ki, a politikai erők visszaköltöztek a parlamentbe. Ám idén áprilisban jött az államfő húzása, aki úgy akart pontot tenni a két éve napirenden lévő lehallgatási botrányra, hogy kegyelmet adott a belpolitikai válságot okozó ügy gyanúsítottjainak. Ezzel csak olajat öntött a tűzre, a szocialista ellenzék még hangosabban követelte a felelősök kézre kerítését. Az utcán levő emberek azonban nemcsak az amnesztia, hanem a választási bizottság döntése miatt tüntetnek, az ugyanis éppen csak Gruevszkiék pártlistáját fogadta be. Az államfő lépése Brüsszelben is kritikát váltott ki, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok egységesen jelentette ki, hogy nem fogadható el olyan választás, ahol csak egyetlen párt indul. A belpolitikai viszályt nem kevéssé árnyalják a lakosság egyharmadát kitevő albán népesség követelései. Mint arról a Balkaninsight balkáni ügyekkel foglalkozó hírportál is ír, a kisebbségi értelmiségieknek elegük van abból, hogy az elvileg őket is képviselő pártok semmit nem tettek a közösségért az elmúlt években, és elárulták törekvéseiket. Egyes albán aktivisták az állam újrafogalmazásában, egy új, föderális berendezkedés mellett érvelnek.

Tavaly leginkább a Nyugat-Balkánt sújtó menekülthullámon kellett úrrá lennie Macedóniának, most már az a fajsúlyos kérdés, sikerül-e egyáltalán nyáron parlamenti választásokat tartani, mert itt derülne ki, melyik pártnak lehet meggyőző felhatalmazása a folytatásra – vagy pedig maradnak az utcai megmozdulások.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 18.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »