Bell: A korrupció gond Magyarországon

Bell: A korrupció gond Magyarországon

A korrupció gond Magyarországon, ahogy az egész világon. Egyebek között erről beszélt Colleen Bell amerikai nagykövet a CEU-n tartott keddi előadásában. Ennél komolyabb kritikát azonban nem fogalmazott meg. Sőt, olybá tűnik, mintha finomodna az amerikai hangvétel a magyar kormányzattal szemben.

A korrupció gond Magyarországon, teljesen világos, hogy az átlagmagyarok számára ez az egyik legkomolyabb probléma, amint azt a közvélemény-kutatások rendre kimutatják – jelentette ki kedd délután a migrációról, biztonságról és külpolitikáról a Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott előadásában az amerikai nagykövet.

Colleen Bell ugyanakkor azonnal hangsúlyozta: a korrupció valamennyiünknek kárt okoz, világméretű probléma, és nem ismer határokat. Mint fogalmazott, nemcsak a gazdasági növekedésnek árt, hanem elidegeníti és dühíti az állampolgárokat. „Az ember úgy érzi, becsapják, amikor adójával közszolgák, választott tisztségviselők és családtagjaik zsebét tömik ki, ahelyett hogy megkapná azokat a szolgáltatásokat és azt a biztonságot, amelyre szüksége van, és amelyért fizet az államnak” – szögezte le Bell.

Az áthallás persze tulajdonképpen félreérthetetlen, ám érdekes, hogy a nagykövet – az amerikaiaktól korábbról megszokott, az Orbán-kormánnyal szembeni kemény hangvételtől eltérően – ezúttal nem volt túl kritikus. Sőt, a beszéde utáni újságírói kérdésekre is diplomatikus, elegánsan kitérő válaszokat adott. Így egy kurta mondatba sűrítve egy magánszemély magányvéleményeként jellemezte a felesége, Hillary Clinton mellett kampányoló Bill Clinton volt amerikai elnök Magyarországot és Lengyelországot lediktatúrázó kijelentését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »