Belgrád uniós pénzt kér a migránsválság kezelésére

Szerbiának több uniós pénzügyi támogatásra van szüksége ahhoz, hogy kezelni tudja a migránsválságot – jelentette ki szerdán Aleksandar Vulin szociális ügyi miniszter.

A tárcavezető úgy véli, némileg csökkent a migránsok száma az országban, de az illegális útvonalakon keresztül továbbra is érkeznek emberek Szerbiába, ami azt jelenti, hogy a balkáni migránsútvonal nem zárult le.

Ötezer migráns

Aleksandar Vulin felhívta a figyelmet arra, hogy a migránsnyomás nem fog jelentősen csökkenni, ezért Szerbiának segítségre van szüksége. „Az EU nagyobb támogatására számítunk, ugyanazokkal a gondokkal küzdünk, mint az uniós országok, de közel sem kapunk ugyanannyi segítséget és pénzt, mint mások” – fogalmazott a tárcavezető.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szerbiai misszióvezetője szerdán közölte: körülbelül 5100 migráns tartózkodik Szerbiában, ami körülbelül 1500-zal kevesebb az egy héttel korábbi adatokhoz képest. A migránsok több mint fele afganisztáni, s nagyon sok pakisztáni és szíriai van. A Szerbiában tartózkodó illegális bevándorlók 45 százaléka férfi, 18 százaléka nő, 37 százaléka pedig gyerek.

Kerítés nincs, határvédelem van

Aleksandar Vulin, valamint Nebojsa Stefanovic belügyminiszter többször is felvetette, hogy valamilyen fizikai határzárat kellene létesíteni a szerb–bolgár és a szerb–macedón határszakaszokon, hogy megakadályozzák a migránsok Szerbiába lépését, ám Aleksandar Vucic kormányfő elutasította ezt a javaslatot. A határok védelmét azonban július közepén megerősítették, a szerb katonaság és a rendőrség közös járőrözést folytat ezeken a szakaszokon. A járőrök eddig több mint 9000 illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »