„Belgium nem érdemli ezt”: túlélők a robbantásokról

„Belgium nem érdemli ezt”: túlélők a robbantásokról

Megremegett az épület, mindent elnyelt a füst, emberek lábát szakította le a robbanás a Belgiumban történt terrortámadás során kedd reggel. Helyszíni beszámolók a brüsszeli pokolból.

Először csak egy kisebb robbanás rázta meg az épületet, majd egy nagyobb, és beleremegett minden – idézte fel a zaventemi repülőtéren átélteket a svéd Svenska Dagbladet újságírója, Teresa Küchler a Le Parisien cikke szerint. Az Európát megrázó keddi támadásban a kedd esti adatok szerint harmincnégyen vesztették életüket. A Zaventem repülőtéren kettő, a maelbeeki metróállomáson egy bomba robbant, rengeteg volt a sebesült, köztük két magyar, akiket meg kellett műteni. A metrómegálló az Európai Unió intézményeinek közelében található. A támadás négy nappal azután történt, hogy elkapták a tavalyi sokkoló párizsi terrortámadás fő gyanúsítottját, Salah Abdeslamot. Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt olvashatják.

„Belgium nem érdemli ezt”

Egy férfi arabul kiáltott, néhány szót üvöltött, amit egy hatalmas robbanás követett – elevenítette fel az AFP szerint egy, a poggyászok biztonságára felügyelő munkatárs a zaventemi támadás után. Alphonse Lyourától mindössze öt méterre történt a robbanás, utána pedig legalább hat-hét sebesültnek segített. Csak eközben öt holttestet számolt össze, ők már nem mozdultak – olvasható a Le Parisien cikkében.

Általános pánikhangulat volt, sebesültek igyekeztek észrevétetni magukat közben Lyourával, hogy rajtuk is segítsen. Mint mondta, két perc sem telt a két robbanás között, és horrorisztikus állapotok uralkodtak, sokak lábát, karját szakította le a robbanás. „Iszonyatos az egész, Belgium nem érdemli ezt” – fejtette ki a férfi.

Kialudtak a fények a metrón, kitört a pánik

A robbanás hatására a tető is beomlott, az üveglapok a regisztrációs pultok közé hullottak. „Általános pánikhangulat uralkodott, mindenki üvöltött, zokogott” – mondta az Europe 1-nek Veronique, egy, a támadás idején a reptéren tartózkodó utas. Teresa Küchler szerint az egész épület megremegett, mindent beborított a füst, az emberek pedig egyszeriben csak a földön találták magukat. A sérültek mellett is többen a földre vetődtek, közben hullottak az üvegszilánkok és törmelékek az égből.

Minden elsötétült, rengeteg vérző embert láttam – fejtette ki a Telegraph videóinterjújában egy szemtanú. Éppen a mosdóban volt, amikor a robbanás megrázta az épületet, kilépve pedig sebesült emberek tömegét tapasztalta. Úgy érezte, mintha itt lenne a világvége. Andrew és Denise Brandt épp az indulásra várakozók közt voltak, amikor a robbanást hallották. A nő szerint az egész testükkel érezték a történteket, tudták, hogy nincsenek a közvetlen közelében a robbanásnak, de elég közel vannak ahhoz, hogy az egész testük beleremegjen.

A plafon leszakadása után a csőrendszer is szétszakadt, folyt belőle a víz, ami összeverekedett az áldozatok vérével.

A reptéri támadás után egy órával robbanás rázta meg a maelbeeki metróállomást is. A Le Parisien oldalán olvasható visszaemlékező szerint 9.10 környékén hagyták el a metróval Maelbeeket, és ekkor egy robbanás hallatszott, ami mintha a szerelvény elől érkezett volna. Kialudtak a fények, kitört a pánik, szétfeszítették az ajtót, hogy kijussanak a sínekre. Mindent beborított a füst, de ki tudtak jutni Maelbeek állomásnál, a kint látott romok alapján pedig a robbanásnak elsöprőnek kellett lennie. Alább a Le Parisien által közzétett videó látható a metróval utazók kimenekítéséről.

Attentats à Bruxelles : l'évacuation des… by leparisien

Támadás, támadás és támadás

A 40 éves Marie Brüsszelben dolgozik, irodája a metróállomás közelében található. Munkába is metróval szokott járni, kedden viszont kivételesen autóval érkezett. Mint a Le Parisien szerint mesélte, munkába érve már eleve rendkívül feszült volt mindenki, többek közeli hozzátartozója is a reptéren tartózkodott. Belépett kollégája irodájába, egy pillanattal később pedig egyszeriben egy robbanást hallottak, amibe beleremegtek az ablakok is. Női sikoltásokat hallottak kintről, kinyitották az ablakokat, mire a kiáltások még erősebbé váltak, betöltötték a teret, és hosszú percekig nem is hagytak alább.

Française a cikk szerint megélte a mostani és a novemberi támadásokat is, ez már kétszeres traumatizálódást jelent számára, és egy 37 éves barátját is elvesztette a korábbi támadásban. Mikor a támadások után novemberben fokozott készültséget rendeltek el Belgiumban, hétéves fia folyamatosan szorongott, „félt, azt mondta nekem, hogy a fegyveres emberek jönnek és lőnek majd”. Mint a nő mondta, szeretné megnyugtatni, de egyáltalán nem tudja, mikor lesz erre képes.

Az öngyilkos merényleteket az Iszlám Állam vállalta magára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »