Belgium: Mégsem terroristák ölték meg az atomerőmű biztonsági őrét

Belgium: Mégsem terroristák ölték meg az atomerőmű biztonsági őrét

A korábban felröppent sajtóhírekkel ellentétben nincs köze terrorcselekményekhez a Brüsszeltől 60 kilométerre fekvő Charleroiban történt gyilkosságnak. Az ügyészség szombat délután azt is cáfolta, hogy az áldozat belépőkártyáját ellopták.

A biztonsági őrt még csütörtök kora reggel lőtték le, kutyasétáltatás közben. A ma felröppent sajtóhírek arról szóltak, hogy a gyilkosok ellopták a belépőkártyáját is, és így akartak bejutni abba a nukleáris létesítménybe, amelyben őrként dolgozott.

A charleroi-i ügyészség szóvivője azonban szombaton cáfolta a híreszteléseket: a gyilkosságot nem terroristák követték el, és az áldozat belépőkártyáját sem tulajdonították el. További részleteket a nyomozás érdekére hivatkozva nem közöltek a Reutersszel.

A gyilkosság a Brüsszeltől 50 kilométerre lévő Charleroi-ban történt, az áldozat pedig Fleurusben dolgozott a nukleáris kutatóintézetben. A két hírt vélhetően azért kötötték össze a sajtóban, mert a hírek szerint a brüsszeli öngyilkos robbantók, Khalid és Ibrahim El Bakraoui belga atomerőművek ellen is terveztek támadást, és az elfogott párizsi merénylő, Salah Abdeslam segítette előkészületeiket. A testvérek állítólag egy rejtett kamerát helyeztek el a belga nukleáris kutatási program igazgatójának otthona előtt. A terroristáknak már több napnyi felvételük gyűlt össze, ami egy másik gyanúsított lakásában tartott razziánál került elő. A belga atomerőművekben már korábban megerősítették a biztonsági intézkedéseket, és szombaton ugyanezt tették Franciaországban is. (Reuters, nol.hu)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »