Beleszól a kampányba az Amnesty International

Beszállt a kvótareferendum kampányába az Amnesty International magyarországi szervezete is. Szerintük október 2-án egy jelenleg nem létező, esetleges jövőbeli uniós intézkedésről szavazunk majd, amelynek bármi is lesz az eredménye, azt az EU-nak nem kell figyelembe vennie. A Soros György által támogatott civilek korában is bírálták a kormány bevándorláspolitikáját, szerintük hangulatkeltés volt a plakátkampány és a nemzeti konzultáció is. 

Cáfolni próbálja pénteken indított kampányában az Amnesty International Magyarország (AI), hogy létezik a terv a migránsok kötelező betelepítésére. Az október 2-i népszavazással kapcsolatban honlapjukon azt írják: betelepítésről szó sincs, szerintük maga a referendum kérdése is félrevezető. Az AI úgy véli, jelenleg egy kvóta van érvényben az Európai Unióban.

Itt említik az Európai Unió Tanácsa által elfogadott átmeneti intézkedést, amely alapján összesen 160 ezer szír, eritreai és iraki menedékérőt helyeztek volna át a menekültválság által akkor leginkább érintett három EU-s ország – Görögország, Olaszország és Magyarország – területéről más uniós államokba, hogy ezekben az országokban bírálják el a menedékkérelmeket. Magyarország területéről 54 ezer embert helyeztek volna át, de a magyar kormány ezt elutasította.

Lázár János egy akkori Kormányinfón azt mondta, Magyarország azt az álláspontot támogatja, hogy az Európai Unióba érkező bevándorlókat először az EU határain kívül kellene megállítani, ott fogadópontokat létesíteni, majd megfontolni beléptetésüket a közösség területére. Tehát nem az EU-n belül, hanem az EU határain kívül kellene fogadni a menekültáradatot – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az AI mostani közlése szerint október 2-án egy jelenleg nem létező, esetleges jövőbeli uniós intézkedésről szavazunk majd, amelynek bármi is lesz az eredménye, azt az EU-nak nem kell figyelembe vennie. Arról is tájékoztattak, hogy mostantól hetente jelentkeznek blogbejegyzésekkel, rendezvényekkel, többek között filmvetítésekkel és „jogi órákkal”. Az Amnesty International szeptember 15-én egy látványos installációval is készül majd, akkor lesz ugyanis egy éve, hogy a magyar kormány lezárta Szerbiával közös határát.

A Soros György által támogatott Amnesty International Magyarország korábban is élesen bírálta a magyar kormányt.

Például év elején a szervezet magyarországi igazgatója egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Magyarország sem lehet büszke 2015-ös emberi jogi teljesítményére. Jeney Orsolya szerint „a menekültügy miatt csakis szégyenkezhetünk”. Közölte, Magyarország egyre inkább ellenséges hangnemet ütött meg az ügyben, szerintük hangulatkeltés volt a plakátkampány és a nemzeti konzultáció is. Jeney Orsolya azt sem értette, miért épített Magyarország kerítést a határára, és állítása szerint a tranzitzónák működése is átláthatatlan.

Ezt már akkor cáfolta az Alapjogokért Központ igazgatója. Szánthó Miklós elmondta, hogy a válság kezelésekor Magyarország valamennyi uniós és nemzetközi szabályt betartott.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »