Belehalt sérüléseibe a megtámadott brit parlamenti képviselő

Belehalt sérüléseibe a megtámadott brit parlamenti képviselő

Belehalt sérüléseibe Jo Cox brit parlamenti képviselőnő, akit csütörtökön, angliai választókerületében ért fegyveres támadás – közölte csütörtök este a rendőrség.

A 41 éves Jo Cox, az ellenzéki Munkáspárt alsóházi képviselője, aki a tavalyi parlamenti választásokon nyerte el mandátumát, éppen fogadóórájáról jött ki az észak-angliai Leeds egyik elővárosa, Birstall könyvtárából, amikor a támadás érte.

A kétgyermekes képviselőnőt mentőhelikopterrel szállították egy leedsi kórházba, életét azonban nem sikerült megmenteni.

A BBC által idézett szemtanúk szerint a támadó egy régi típusúnak tűnő kézifegyverből három lövést adott le Jo Coxra, majd késsel is megsebesítette, végül belerúgott a földön fekvő sebesültbe.

Könnyebben megsebesült egy másik férfi is, aki megpróbálta feltartóztatni a támadót.

A területileg illetékes nyugat-yorkshire megyei rendőrség wakefieldi központjában a nyomozás vezetői csütörtök este megerősítették, hogy őrizetbe vettek egy 52 éves gyanúsítottat. A rendőrök fegyvereket is lefoglaltak, köztük egy lőfegyvert.

A tájékoztatás szerint megsérült egy 77 esztendős férfi is. Szemtanúk szerint ő megpróbálta feltartóztatni a támadót, aki késsel megsebesítette.

A környékbeli lakók a BBC-nek elmondták, hogy az őrizetbe vett merénylő egy Tommy Mair nevű helybéli lakos.

Jo Cox a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport aktív tagja volt.

A támadás hírének hallatán az EU-párti és a kilépésért kampányoló csoportok együttes nyilatkozatban jelentették be, hogy a csütörtök délutáni és esti kampányrendezvényeket törlik, és minden kampánytevékenységet felfüggesztenek a nap hátralévő részére.

David Cameron miniszterelnök mélységes aggodalmának adott hangot a történtek után. Nagy-Britanniában legutóbb hat éve ért támadás parlamenti képviselőt.

A szintén munkáspárti Stephen Timms 2010 májusában választókerületében, az északkelet-londoni East Ham kerületben ugyancsak képviselői fogadóórát tartott, amikor egy brit muszlim diáklány késsel megsebesítette. A merénylőt, a 21 éves Roshonara Choudhryt a helyszínen őrizetbe vették, és még ugyanabban az évben életfogytig tartó börtönre ítélték. Timmst két szúrás érte gyomortájékon, de sérülése nem volt súlyos, és a képviselő azóta teljesen felépült. A bírósági eljárás során kiderült, hogy Choudhry bosszúból követte el a támadást, amiért Timms annak idején megszavazta az alsóházban Nagy-Britannia katonai részvételét az iraki háborúban. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »