Belebukott az offshore-botrányba az izlandi kormányfő

Belebukott az offshore-botrányba az izlandi kormányfő

Lemondott a nemzetközi offshore-botrányba keveredett izlandi miniszterelnök – írja a BBC. Sigmundur David Gunnlaugsson ellen tízezren tüntettek Reykjavíkban. Az izlandi miniszterelnök ezzel az első politikai áldozata a hétvégén kirobbant botránynak.

A panamai dokumentumok szerint Gunnlaugsson és felesége 2008-ban közel négymillió dollár értékben menekített ki kötvényeket izlandi bankokból. A kormányfő azzal védekezik, hogy adócsalást nem követett el. A botrányban napvilágra került Bjarni Benediktsson pénzügyminiszter neve is.

Előrehozott választás lehet a megoldás

A kormányfő korábban a parlament feloszlatását kérte, felvetését azonban államfő elutasította. Helyi sajtóértesülések szerint Ólafur Ragnar Grímsson azzal indokolta döntését, hogy a Haladó Párt élén álló Gunnlaugsson még nem konzultált előzőleg a kormánykoalíció másik tagjával, a Függetlenségi Párttal.

A miniszterelnök azzal indokolta javaslatát, hogy erre szükség lehet, ha a Függetlenségi Párt már nem tudja őt tovább támogatni. Ez a kormánykoalíciós partner azonban nem egységes, és sok képviselője egyenesen tart egy előre hozott választástól, mert a közhangulat miatt sok mandátum elvesztésével számol erre az esetre. A sajtó találgatásai szerint a válság egy új koalíció felállásával, vagy mégis a választások előre hozatalával fog megoldódni.

Hétfőn még azt mondta, marad

Hétfőn több mint tízezer izlandi tüntetett a főváros, Reykjavík központjában Gunnlaugsson lemondását követelve.

Ugyancsak felsorakozott vele szemben a négy ellenzéki parlamenti párt, és hivatalosan bizalmi szavazást kért a kormány ellen. Ennek időpontját még nem tűzték ki.

Gunnlaugsson hétfőn még azt mondta a televízióban, hogy ki akarja tölteni a hivatali idejét, azaz a 2017 tavaszán várható választásokig a kormány élén akar maradni.

(Origó)

Így kezdődött: Panamai offshore-botrány: az izlandi miniszterelnök igen kényelmetlenül érezte magát bizonyos kérdések hallatán


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »