Beijedhettek az oroszok, fogadkozik a miniszter

Elítélte Vitalij Mutko orosz sportminiszter vasárnap az orosz szurkolók által a marseille-i Oroszország-Anglia mérkőzésen kirobbantott tömegzavargásokat.

Az Eb eseményei percről percre.

Mutko szerint egyesek nem azért mentek el a stadionba, hogy labdarúgó-mérkőzést nézzenek. Hangsúlyozta, hogy az ilyen magatartás szégyent hozott Oroszországra. Kijelentette, hogy a zavargások kezdeményezőit azonosítani fogják és meg fogják büntetni. Vizsgálják, hogy az erőszakos szurkolók az oroszországi elosztásban megszerzett vagy szabadon vásárolt jeggyel jutottak-e be a stadionba.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) vasárnap fegyelmi eljárást indított az Orosz Labdarúgó-szövetség ellen a Stade Velodromban az orosz szurkolók rasszista magatartása és általuk kirobbantott zavargások, valamint a pirotechnikai eszközök használata miatt.

A miniszter úgy vélekedett, hogy az UEFA valószínűleg pénzbírságot fog kiszabni a kedden kihirdetendő döntésében (az orosz médiában megjelent prognózisok szerint ennek mértéke 50 ezer euró lehet). Kifogásolta azonban emellett, hogy az ellentáborok szektorai nem voltak megfelelően elválasztva egymástól.

A stadionban a mérkőzés alatt és az azt követően történt erőszak a folytatását jelentette azoknak az összetűzéseknek, amelyek már csütörtökön elkezdődtek Marseille-ben előbb az angol és francia, majd a később a hozzájuk csatlakozott orosz szurkolók között. A szombati mérkőzést megelőzően már a kikötőben és a belvárosban is könnygázt vetett be a francia rendőrség a zavargások megfékezésére.

Az orosz állami média-konglomerátumhoz tartozó Vesztyi.ru híroldal szerint az oroszokat megdobálták. Az orosz belügyminisztérium közlése szerint a mérkőzést megelőzően egyetlen orosz szurkolót sem vettek őrizetbe. A BBC orosz szolgálata szerint az incidenst közvetlenül az robbanthatta ki, hogy átlőttek egy petárdát az orosz szektorból az angolba, de több médium tudni véli: a hangulatot az fűtötte fel, hogy közösségi oldalakon nyugati kommentárok nevében provokatív, oroszellenes bejegyzések jelentek meg, amelyek később hamisnak bizonyultak. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint mintegy 30 orosz szurkoló támadt rá az angolokra, a szektorukba betörve. Megpróbálták leszaggatni az angol zászlókat és megdobálták az ellentábor tagjait.

Az orosz média egyébként túlnyomórészt győzelemként ünnepelte az angolok mint az Eb egyik legerősebb válogatottja ellen elért 1-1-es döntetlent.

A zavargásokra vonatkozó kommentárok némelyike kitért arra, hogy a rasszista megnyilvánulások és az ellentáborok közötti összecsapások nem ritkák a hazai lelátókon sem, a franciákat ennek ellenére sokkolták a történések. Elemzők emlékeztettek rá, hogy noha az orosz szurkolókra a külföldön okozott rendbontás az elmúlt években többnyire nem volt jellemző, a 2012-es Eb-n, a varsói, ugyancsak 1-1-re végződött lengyel-orosz mérkőzést megelőzően súlyos tömegverekedés robbant ki. A lengyel fővároson skandálva átvonuló orosz szurkolókra lengyel futballhuligánok támadtak akkor. A „varsói csatában” 15-en sérültek meg, 183 személyt pedig őrizetbe vettek. Marseille-ben a Rosszija 24 hírcsatorna beszámolója szerint vasárnap már nyugalom volt, a városból vasárnapra a 12 ezer orosz és 100 ezer brit szurkoló továbbutazott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »