Behűthetjük a pezsgőt, Hosszú bombaformában van

Behűthetjük a pezsgőt, Hosszú bombaformában van

A teljes magyar program

A férfi 400 vegyes előfutamokkal kezdődött az olimpia úszóműsora. A világranglista negyedik helyén álló Verrasztó Dávid és a a tizenhatodik legjobb idővel kvalifikált Gyurta Gergely a harmadik előfutamban kapott helyet. Ahol a japán Koszuke Hagino rajt-cél győzelmet aratott.

Az éremesélyes Verrasztó teljesen elfáradt a szám végére, csak a hetedik lett az előfutamban, a 300 méterig a mezőny második felében tempózó Gyurta is lehajrázta, ő a hatodik helyre ért be. Verrasztó szereplése kellemetlen meglepetés: Londonban Eb-t nyert idén, az idei legjobb idejétől több mint öt másodperccel úszott gyengébben. Gyurta hetedik helye dicséretes, az időeredménye azonban elmarad az idei legjobbjától. A 400 vegyes döntőjét magyarok nélkül rendezik, Verrasztó a12 , Gyurta a 11. helyen fejezte be a versenyt.

Verrasztó Dávid csalódottan összegzett: Sajnos megint ugyanaz, mint négy éve, kicsit jobb talán… ez van. Vb-ken jól megy, Eb-ken jól megy, olimpián nem. Sajnálom. Nem tudom, megyünk tovább, ez van.

Gyurta Gergely értékelése: Nehéz verseny volt, kicsit erősen kezdtem, 4 századdal úsztam rosszabbat a legjobbamnál. Így sikerült, előre kell nézni. A mellettem lévő szlovák srác a végén jött föl, egy sportolónak mindig rossz, ha a végén elmentek mellette. Így sikerült.

Az amerikai Chase Kalisz nevezett a legjobb idővel a döntőre, a két japánnal kell megküzdenie Daia Szetóval és Koszuke Haginóval küzd meg az aranyéremért.

100 női pillangón Szilágyi Liliána a legjobb 16 közé jutást célozta meg a harmadik előfutamban. A német Dana Vollner és a kínai Chen Xinyi mögött a harmadik helyen ért célba. “Lilu” 16 századdal ” maradt el a nevezési idejétől, a londoni Eb-n mutatott 57.54-től. Így is a 10. legjobb idővel jutott tovább a szám középdöntőjébe. A szám egyeduralkodója, a svéd Sarah Sjostrom oktatta a mezőnyt, 56.26-os energiatakarékos úszással jutott első helyen a középdöntőbe.

Szilágyi Liliána így látta az úszását: Végre, nagyon vártam már, hogy ússzunk. Nehéz volt, az első úszás mindig nagyon nehéz, négy éve ez az amerikai csaj nyerte az olimpiát világcsúccsal, most meg mellette úsztam, nagyon menő volt. Nem nagyon éreztem ezt még most, fel kell venni a ritmust, a döntőben szerintem bent leszek, most még azt sem tudtam, hol vagyok.

Kis Gergő 5 másodperccel maradt el a legjobbjától 400 gyorson, a futamában csak ötödik lett, így nem jutott tovább. Bernek Péter, a korábban rövid pályán Eb-t és vb-t nyert versenyző futamában csak a nyolcadik helyen végzett. Bernek a 38., Kis a 22. helyen végzett, 400 gyorson egyik magyar férfi induló sem jutott tovább a középfutamba.

Bernek Péter így értékelt az m4-en. Két szót tudok mondani, hogy sajnálom, és hogy bocsánat. Elvesztettem a ritmust féltávnál, és nem bírtam tovább. Igyekszem javítani 200-on. Az izmaim beálltak, főleg a lábam, nem tudok semmi mást mondani, átbeszélem az edzőmmel, Nagy Péterrel. Sajnálom, hogy így sikerült.”

Kis Gergő is nyilatkozott a sportcsatornán. Nem esett rosszul az úszás. Elég sok olimpia van már a hátam mögött. Mindig el kell gondolkodni, mi az a szám, amivel döntőbe lehet jutni. Mérlegeltem, hogy a 400 gyorsat hanyagoljam-e vagy a 200-as gyorsváltóval.

Az első versenynap várva várt versenyszámában, 400 női vegyesen a világranglista-vezető Hosszú Katinka mutatta meg magát.

Hosszú előtt az amerikai Maya DiRado a brit Aimee Willmottal csatázott a futamgyőzelemért. Háton az amerikai kicsit meglépett a mezőnytől, mellen a brit parádézott, gyorson dőlt el a verseny. Hosszú szempontjából nem is volt rossz, hogy az esti döntő előtt kifárasztotta egymást DiRado és Willmot. Akkor még nem sejtettük, hogy Hosszú erődemonstrációt tartott a medencében, 50 méter után vezetett, 100-nál kicsit megszorongatták, háton másfél testhossznyi előnyre tett szert, amelyet 200-nál tovább növelt. Mellúszásnál tovább nőtt az előny, egy azaz egy ellenfele maradt, a világcsúcs, mely végül nem lett meg, de így is négy másodperccel előzte meg a második helyen befutó Mireia Belmonte Garciát. A 4:28.58-as idő alig maradt el a világrekordtól. Jakabos Zsuzsanna a 13. legjobb időt úszta, így nem került a szám fináléjába.

Gyurta Dániel 100 mellen nem jutott tovább a középdöntőbe. 1:00.26-os idővel futamában a hatodik helyen végzett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »