Befolyással üzérkedő diplomaták

Külföldi diplomaták nyomásgyakorlására panaszkodnak román politikusok, akik szerint nyugat-európai országok képviselői gyakran kérik a hatályos jogszabályok áthágását hazájuk kereskedelmi társaságainak érdekében. Gelu Diaconu, a román adóhatóság volt elnöke Facebook-oldalán tárta fel, hogy mandátuma idején személyesen kereste fel hivatalában egy nyugat-európai állam bukaresti nagykövete ugyanannak az országnak az egyik nagyvállalkozójával.

Közbenjárás

– Arról akartak meggyőzni, hogy hagyjam jóvá az általunk notórius adócsalóként nyilvántartott üzletember mintegy húszmillió eurós áfa-visszaigénylési kérelmét. Amint elhagyták az irodámat, tájékoztattam a történtekről az illetékes hatóságokat – írta Diaconu, akit idén februárban menesztett tisztségéből Dacian Ciolos román miniszterelnök, miután a korrupcióellenes ügyészség egy másik ügyben bűnpártolás gyanújával bűnvádi eljárást indított ellene.

Bár az adóhatóság volt vezetője nem nevezte meg a befolyással üzérkedő diplomatát, megtette ezt Victor Ponta volt kormányfő. A miniszterelnöki posztról tavaly novemberben lemondott szociáldemokrata politikus szintén a közösségi oldalon hozta nyilvánosságra tegnap, hogy Hollandia jelenlegi bukaresti nagykövete rendszeresen megpróbált közbenjárni a kormánynál és az adóhatóságnál a nyugat-európai ország „kevésbé tisztességes” cégei érdekében. Bejegyzését követően számos román politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy Matthijs van Bonzel holland nagykövet az elmúlt években folyamatosan ellenezte Románia schengeni csatlakozását. Traian Basescu volt államfő teljes mértékben hitelt adott a nyomásgyakorlásról szóló kijelentéseknek, leszögezve: mandátuma idején hozzá is eljutottak olyan információk, miszerint külföldi diplomaták bukaresti minisztériumoknál „kilincselnek” hazájuk vállalatai érdekében.

Kétszínű leckéztetők

– Bevett gyakorlat, hogy a nagykövetek üzletemberekkel kéz a kézben járják az állami intézményeket, azt firtatva, miért nem egy adott cég nyert a közbeszerzésen. Olyan országok képviselőiről van szó, amelyek folyamatosan leckéztetik Romániát, megakadályozva például a schengeni csatlakozásunkat – nyilatkozta a jobbközép politikus a B1 hírtelevíziónak, elismerve: másfél évtizeddel ezelőtt, akkori szállítási miniszterként hozzá is fordultak hasonló kérésekkel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »