Befellegzett az Iszlám Államnak?

Befellegzett az Iszlám Államnak?

Az Iszlám Államot (IÁ) több oldalról, egyidejűleg támadják, aminek következtében kezdi elveszíteni stratégiai fontosságú állásait, ezért fokozatosan visszaszorul.

 

Az IÁ az első olyan terrorista-szervezet, amely egy egységes terület felett gyakorolt irányítást, és a maga módján megpróbált államként működni.  Az IÁ elsődlegesen Irakban és Szíriában nyert teret, legnagyobb kiterjedésekor akkor volt, mint Nagy-Britannia. Mára ennek töredékére zsugorodott az általa ellenőrzött területek nagysága. Jelenleg Líbiában próbálja megvetni a lábát.

 

2015-ben az IÁ elveszítette Szindzsár városát, amit a Kurd milícia foglalt vissza az amerikai légierő támogatásával, ugyanezen év decemberében a stratégiai fontosságú Ramádit vette be az iraki hadsereg szintén az USA segítségével. Ezzel a lépéssel megnyílt az út a legnagyobb iraki város, Moszul felé, amit jelenleg még mindig az IÁ irányít.

 

Iraki katonák Fallúdzsa ostrománál. Forrás: NPR.org

 

Szíriában a felállás nagyon hasonló – ott a kormányerők Oroszország támogatásával foglalták vissza Palmüra városát, és most az itt is jelen lévő kurd milícia az USA támogatásával megindulhat Rakka városa ellen, ami az IÁ kvázi fővárosának számít. Feltehetően a terrorszervezet vezetője, Abu Bakr-Bagdadi is ott rejtőzik.

 

Mi áll a háttérben?

 

Az IÁ visszaszorulását legtöbben a koalíciós erők (iraki hadsereg, kurd milícia, USA, Oroszország, szír kormányerők, szír felkelők) fellépésével magyarázzák. Többen kiemelik az USA azon stratégiájának sikerét, hogy az IÁ pénzállományát célozta meg – nem egyszer szó szerint.

 

Ivo Samson biztonságpolitikai elemző meg van győződve róla, hogy ez a harc végét jelenti. „Az Iszlám Állam az én személyes véleményem szerint bevégezte”, mondta. Ezt azzal magyarázza, hogy jelentős területeket vesztett, és nem tudja teljesíteni azt, amit a híve elvárnak tőle. Ráadásul a kalifátus létrehozásának célja ma már teljesen irreális.

 

Iraki kormányerők nem messze Bagdadtól. Elcsigzva. Forrás: NPR.org

 

Samson egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyugati szárazföldi beavatkozás a lehető legnagyobb hiba lett volna, mert amint a nyugati erők lába partot ér, az arab világ többi országa azonnal az IÁ mellé állt volna.

 

Marian Majer, szintén biztonságpolitikai szakértő Samsonnál jóval óvatosabban fogalmazott. Szerinte az IÁ „egyelőre csatákat veszít el”.

 

Az IÁ legyőzésével a radikalizmus még nem szűnik meg

 

Az IÁ elleni harc fontos szereplői a kurdok, akik Iránban, Szíriában, Irakban és Törökországban egy viszonylag összefüggő területen nagyszámú kisebbségként élnek. Az ő céljuk, hogy független kurd államot hozzanak létre. (Ezt a térség egyetlen országa sem szeretné.)

 

Forrás: economist.com

 

Samson szerint minél nagyobb nyomás alá kerül az IÁ, annál kevésbé lesz képes terrortámadásokat végrehajtani Európa ellen. Ezzel ellenkező véleményen van Majer: „Van rá esély, hogy sikertelenségük kompenzálására olcsóbb kevesebb embert igénylő támadásokat hajtanak végre Európában”.

 

A másik probléma, amit az IÁ bukása sem tud megoldani, hogy legyőzésével a radikalizmus még nem szűnik meg, amit a szakértők szerint csak maga az arab világ oldhat meg saját berkein belül a társadalmi különbségek és a regionális problémák megoldásával.

 

HNonline.sk

Nyitókép:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »