Befejezte vatikáni szolgálatát Claudio Maria Celli, a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsa elnöke

Befejezte vatikáni szolgálatát Claudio Maria Celli, a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsa elnöke

Családias hangulatban zajlott július 21-én a Kommunikációs Titkárság székhelyén Claudio Maria Celli érsek búcsúztatása, aki közel tíz évig vezette a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsát, és most véget ért vatikáni szolgálata.

Az ünnepségen részt vett Pietro Parolin bíboros, államtitkár; Dario Edoardo Viganò prelátus, a Kommunikációs Titkárság prefektusa; a vatikáni média vezetői és számos újságíró. Pietro Parolin bíboros kiemelte Claudio Maria Celli érsek emberi és lelki értékeit és fontos vatikáni diplomáciai szolgálatát, amelyet azt megelőzően végzett, hogy 2007-ben a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsa élére hívták.

Dario Edoardo Viganò prelátus köszönetet mondott Celli érseknek, hogy az elmúlt év júniusától végigkövette a Kommunikációs Titkárság létrehozását a Kúriáról szerzett ismeretével és a vatikáni dikasztérium élén eltöltött évek tapasztalataival. Emellett az érsek kezdte meg a vatikáni média reformját azzal, hogy kerekasztal-megbeszéléseket hívott össze és nagyobb együttműködésre buzdított a L’Osservatore Romano vatikáni napilap, a Vatikáni Televíziós Központ és a Vatikáni Rádió között. Viganò prelátus köszönetét fejezte ki azért, hogy ezáltal pontos irányba állította a pápa vágyát a szentszéki kommunikációs rendszer átalakítására. Claudio Maria Celli intelligenciája és a dolgok türelmes elindítása tette lehetővé a reform első lépéseinek megtételét.

Celli érsek a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva mérleget vont a tömegtájékoztatás terén végzett szentszéki szolgálatáról. A Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsa volt az első, amelyet a II. Vatikáni Zsinat életre hívott. Ezekben az években a korlátok és a nehézségek ellenére elősegítettük, hogy az egyház ne csak kommunikatívabb legyen – fogalmazott. A kommunikáció mai problémája az egymás közötti kommunikáció és cselekvés, továbbá a multimedialitás és a digitális kihívások is ide tartoznak – véli az elköszönő érsek. Celli érsek szerint az egyház számára a kérdés mindig is az, hogy miként folytasson párbeszédet a mai világgal, a mai emberrel, aki más kommunikációs dimenzióhoz, a digitális kultúrához van szokva. Ezen a téren a Szentszék igyekezett a különböző helyi egyházi közösségek szolgálatára lenni, hogy szembe tudjanak nézni ezzel a kihívással és megfelelő választ tudjanak adni rá – mondta el a rádiónak a távozó vezető.

A Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsa öröksége, amelyet a Kommunikációs Titkárságra hagy, a pápai Twitter-fiók, a News.va vatikáni internetes portál és a PopeApp okostelefonos alkalmazás. A pápai tanács tevékenysége nyomán nagyobb együttműködés és egység jött létre a Szentszék média intézményei között. Celli érsek egyetértett Federico Lombardival – aki nemrég köszönt el szentszéki szóvivői munkájától –, hogy sosem lehet nyugdíjba menni; így tovább folytatja szolgálatát az egyetemista fiatalok körében a Villa Nazareth intézményben.

Ferenc pápa péteri szolgálata kezdete óta kiemelt helyen kezeli a párbeszéd, a találkozás kultúrájának témáját. A tömegtájékoztatás világnapjára írt első üzenetében az irgalmas szamaritánus példájának követésére buzdította a híveket, ami nemcsak a kommunikációt jelenti, hanem a másik ember valóságának felelős felvállalását is. Nemcsak kommunikálni kell a másikkal, hanem érdeklődni a vele való párbeszéd iránt. Ehhez meg kell hallgatnom, el kell csendesednem a szívemben, hogy ráhangolódjak a másik emberre és lehetőséget adjak neki önmaga kifejezésére. A probléma tehát nemcsak a kommunikáció, hanem a párbeszéd a másikkal és az életébe való bekapcsolódás. A felelős felvállalása a másiknak az, ami nagyon fontos és ami állandó kihívást jelent – hangsúlyozta Claudio Maria Celli.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »