Befejeződött a Karol csoport délvidéki zarándokútja

Befejeződött a Karol csoport délvidéki zarándokútja

Nagybecskerekre, illetve Muzslyára érkezett tegnap a Karol csoport hét tagja, akik az idei nyári zarándokútjukat a Délvidéken valósították meg. A csoportnak egyébként nyolc tagja van, de ezúttal heten tudtak részt venni a Magyar Ifjúságért felajánlott gyalogos zarándoklaton. A csoport két éve alakult meg, II. János Pál pápa tiszteletére, és szentté avtása alkalmával szervezték meg először, két éve a zarándoklatot, Budapestről Lengyelországba, Wadowicébe, névadójuk szülővárosába. A céljuk, hogy bezarándokolják a Kárpát-medencét, hogy találkozzanak a magyar emberekkel, beszélgessenek, ismerkedjenek, és mindezt II. János Pál pápa szellemiségében teszik.
Az elmúlt két évben többször is együtt zarándokoltak, rövidebb utakat vállalva, ám ez a mostani volt a második komolyabb zarándoklat, amely Szeged-Tápén kezdődött, majd az országhatárt átlépve Törökkanizsa, Padé, Nagykikinda, Torda és Szentmihály érintésével érkeztek Nagybecskerekre, illetve Muzslyára. Közben ellátogattak a töröktopolyai Mária-kegyhelyhez is. Az út során imádkoztak, énekeltek, beszélgettek, vagy elcsendesedve, elmélyülve rótták a kilométereket, összesen 156 kilométert tettek meg.
A mai nap folyamán a reggeli szentmise után még Écskára szerveztek egy kirándulást, ahol az 1956-os magyar menekültek táborának helyszínére látogattak el, majd megtekintették az écskai templomot, a kastélyt, továbbá Lukácsfalván is elmentek a templomba.
A gyalogos zarándoklat részvevői voltak a budapesti, de Németországban dolgozó/élő Vörös Roland, aki a csoport egyik alapítója és vezetője, továbbá a másik alapító a martonvásári Molnár Marcell, valamint a csoport legidősebb tagja, a dunaújvárosi Cseh Béla, aki megőrzésre kapta a szent botot, amelyet 1924-ben készítette egy kapucinusi szerzetes, és szinte az egész magyar történelem bele van vésve. A csoportot erősítette a két női tag is, a tápéi Lantos Katinka és a legfiatalabb zarándok, a tiszalöki Bartók Csenge, továbbá két fiatal is vállalta a délvidéki gyalogos zarándokltot, mégpedig a balatonboglári Samu Benjámin, és az egyedüli vajdasági fiú, egyben útvezető is, ifj. Palatinus János, hitoktató, aki a pécsi egyházmegyében dolgozik, ő maga is alapítója a Karol csoportnak, és ezúttal szülőfalujában a házigazda szerepét is betölti, hiszen a Karol csoport anyaországi tagjai holnap utaznak haza.

Kónya-Kovács Otília


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »