Befagyaszthatják 2017-ben a minimálbért

Befagyaszthatják 2017-ben a minimálbért

A kiszivárgott információk szerint a kormány képviselői három lehetséges forgatókönyvvel érkeztek hétfőn a szakszervezetekkel és a munkáltatói szövetségekkel a minimálbérről folytatott tárgyalásokra. 

wpenzszamolas_b

Az első opciójuk a garantált legkisebb fizetésnek a jelenlegi bruttó 1250 lejes szinten való befagyasztása 2017-ben is. Egy 10 százalékos emeléssel a második forgatókönyv szerint 1375 lejre nőne, a harmadik forgatókönyvben rögzített 20 százalékos növelés pedig 1500 lejes minimálbért eredményezne. A kormány hétfőn késő délutáni közleménye szerint a munkáltatóknak és a szakszervezeteknek két hét áll rendelkezésükre, hogy benyújtsák javaslataikat.

A Profit.ro portál által idézett, a kormány berkeiből kiszivárgott elemzés szerint azonban a 10 százalékos minimálbér-emelés 2,3 százalékkal csökkentené a munka termelékenységét, mivel a munkaerővel járó kiadások bővülése Romániában nem jár együtt a termelékenység bővülésével, sőt az eddig tapasztalatok szerint sokszor vissza is esik a teljesítmény. Ugyanakkor a gazdasági és pénzügyi hírportál által idézett kormányzati dokumentum arra is felhívja a figyelmet, hogy makrogazdasági szempontból az árak emelkedése jelenti a legnagyobb veszélyt, mivel a munkáltatók a megnövekedett bérkiadásokat rögtön a fogyasztókra hárítanák át.

Emellett reális problémát jelentenek az elbocsátások is, ha egy cégvezető nem tudja megfizetni a beosztottjait, kénytelen néhányuktól megválni. A kormány becslései szerint 2016 októberében 1 541 126 és 1 563 770 között van azoknak a romániai alkalmazottaknak a száma, akiknek a munkaszerződésében minimálbér áll.

Amint arról korábban beszámoltunk, a România Tv birtokába jutott dokumentum szerint a felek egy 100 lejes, azaz 8 százalékos emelésben egyezhetnek ki, miután az 1450 lejes szint biztosítása a bukaresti illetékesek szerint jelentősen torzítaná a munkaerőpiacot, hiszen egyik napról a másikra az alkalmazottak 29,95 százaléka részesülne munkájáért minimálbérben.

A technokrata kabinet szerint még egy 12 százalékos béremelés sem lenne méltányos, hisz akkor is elérné a munkavállalók 18,5 százalékát a minimálbérért dolgozók aránya. A kiszivárgott információk szerint így az egyetlen forgatókönyv maradt terítéken, éspedig a minimálbér 8 százalékkal, 1350 lejre történő emelése. A kormány számításai szerint így „csak” 52 506-tal nőne a minimálbérért dolgozók száma.

Jelenleg bruttó 1250 lej a minimálbér, erre a szintre tavaly májusban nőtt az addigi 1050 lejről. Ám Románia továbbra is a sereghajtók között található az Európai Unióban, Bulgária után ugyanis még mindig itt a legkisebb a minimálbér.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »