Befagyasztaná a török tárgyalásokat a legtöbb EP-képviselő

Befagyasztaná a török tárgyalásokat a legtöbb EP-képviselő

A Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások befagyasztását kéri az európai parlamenti képviselők többsége, mert Ankara nem tartja be a demokratikus normákat. Mások azonban attól is tartanak, hogy ezzel Putyin karjaiba lökik a török vezetést, ráadásul a törökök régóta azzal fenyegetőznek, hogy tovább engedik a menekült-áradatot európai területekre.

Magából kikelve ordított egy olasz európai parlamenti képviselő a Törökországgal kapcsolatos vitában. Mario Borghezio a szélsőjobboldali frakció tagja, aki a németeket kárhoztatta és az új amerikai elnököt éltette a plenáris ülésen és a törökökkel folytatott csatlakozási tárgyalások befagyasztását kérte.

„A tárgyalásokat azonnal blokkolni kell, nagyon veszélyes ez a helyzet, nem a szíriai menekültek, hanem a törökök veszélyesek, itt, közöttünk, Németországban, és nem veszik észre? Németországban végezzenek már el egy jelentős tisztogatást, szabaduljanak már meg a török rezsim képviselőjétől, hiszen le akarják bontani a mi demokráciánkat. És közben mit tesznek ezek a rossz németek? Nem szabadítják fel az országukat, ide Trumpra van szükség, a Trump-féle kúrára Európában is” – mondta Mario Borghezio, a Szabadság és Nemzetek Európája EP-képviselője.

Bár Borghezio képviselő szóbeli kirohanása után az ülésteremből is távozott, ha finomabb formában is, de a törökökkel kapcsolatban egyetértett vele a képviselők többsége.

„Azt gondolom, hogy a csatlakozási tárgyalásokat be kell fagyasztani. Nem megszüntetni, de be kell fagyasztani. A jelenlegi helyzetben nem folytathatjuk tovább a tárgyalásokat és világos üzenet kell legyen, hogy aki a halálbüntetést bevezeti, az nem lehet az Európai Unió tagja” – fogalmazott Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője.

A nyári törökországi államcsíny és az azt követő megtorlások óta egyre feszültebb a viszony az EU és Ankara között. A Liberálisok vezetője szerint ugyanakkor a törököket könnyű kiismerni.

„Szerintem mindannyian tudjuk, mit akarnak a török hatóságok: csatlakozni akarnak az Európai Unióhoz, vízummentességet akarnak a lehető leggyorsabban, plusz pénzt akarnak a migráció kezelésére, de semmilyen kritikát nem akarnak részünkről azzal kapcsolatban, hogy mi történik náluk, egy autokrata rendszerben, Törökországban” – mondta Guy Verhofstad, a Liberálisok frakcióvezetője.

Az Európai Bizottság alelnöke óvatosabban fogalmazott a tárgyalások felfüggesztésével kapcsolatban, mert Törökországgal nagyon sok területen, például a menekültválság kezelésében, energiaügyekben, vagy Ciprus státuszának rendezésében együtt kell működni. A külügyi főképviselő mégis húzott egy határvonalat.

„Amennyiben Törökország a halálbüntetést be akarja vezetni, akkor ezzel azt jelzi Törökország, hogy nem akar az európai család tagja lenni. Sem az Európai Uniónak, sem az Európai Tanácsnak, hiszen a tagság azt jelenti, hogy elismerjük azokat az értékeket, amelyek Európát Európává teszik. A halálbüntetés pedig nem európai érték” – mondta Federica Mogherini, az Európai Bizottság külügyi főképviselője.

Az Európai Parlamentben csütörtökön szavaznak a Törökországgal kapcsolatos állásfoglalásról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »