Befagy az uszoda vize

Napról napra csökken az esélye annak, hogy bármilyen záróakkordja lesz Hosszú Katinka és Shane Tusup, valamint a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) szappanoperájának, noha ezt ma már igen sokan várják. Ismert, azok után, hogy az Iron Lady a tavaly karácsonyi sajtótájékoztatón virtuálisan ráborította az asztalt a Gyárfás Tamás által elnökölt szervezetre, a november eleji rövidpályás országos úszóbajnokság után már közvetlenül az úszóvezér távozását és bizonyos, elsőre még nem részletezett régi mechanizmusok azonnali megszűnését követelte. Miután Gyárfás Tamás azonnal bejelentette, hogy nem mond le, egyre több úszó – köztük Gyurta Dániel, valamint Kapás Boglárka ötkarikás érmeseink – állt ki Hosszú Katinka mellett, és jött ama bizonyos hét pont is, ami már sokkal több és konkrétabb sérelmet tartalmazott a sportolók részéről. Ezután szállt be az állami sportirányítás, jelezvén, az úszósport vezetésének meg kell hallania a világ élvonalához tartozó versenyzők szavát, és döntenie kell a hogyan továbbról.

A MÚSZ a kezdeti lágyabb, védekező retorikát csak az utóbbi napokban kezdi keményebb hangra váltani: a megszólított vezér bíróságon vesz elégtételt Szabó József szöuli olimpiai bajnokon, aki egy interjúban úgy fogalmazott, az elnök jutalékokat vágott zsebre megkötött szponzori szerződések után. A béketűréséből nehezen kihozható Hargitay András szövetségi kapitány pedig – miközben állítása szerint „béketárgyalásokat” folytat a Katinka mellé állt sportolók edzőivel – egy tavaly augusztus 20-i tévéinterjúra mutogat, amelyben a háromszoros riói aranyérmes úszónő, még „csak” világbajnokként a legnagyobb elismeréssel szólt a magyarországi viszonyokról.

A sajtóban közben az a hír is fel-felröppen, hogy a „Hosszú-csoport” tagjai – Bernek Péter, Verrasztó Dávid és Evelyn, valamint Kapás Boglárka – Gyárfás Tamás távozásához kötik a kanadai rövid pályás úszó-világbajnokságon (december 6–9.) való részvételt, de ez a jelenlegi felállásban igen nehezen elképzelhető, hiszen egyrészt a versenyzők nem ellenségei saját maguknak, elsősorban úszni akarnak, másrészt a versenyeztetés a világbajnokság esetében a szövetség reszortja, és hát melyik az a szövetség, amely, miközben épp demokratikus működési viszonyait igyekszik demonstrálni, nem enged rajthoz állni világversenyen arra jogosult sportolókat.

A sportirányítás mindazonáltal múlt heti állásfoglalásában jelezte, bármilyen változásnak csakis demokratikus útját tartja elképzelhetőnek, így tehát a kulcs Gyárfás Tamás, illetve a Magyar Úszószövetség kezében van, márpedig az elnök mandátuma a dolgok jelenlegi állása szerint bő négy évig tart még.

A versenyzők pedig, amint befejezték az idei évet – két hét múlva –, az ünnepek után máris készülhetnek a jövő évi feladataikra, amelyek sorában már ott áll minden idők talán legfontosabb magyar rendezésű sporteseménye, a budapesti vizes-világbajnokság 2017 nyarán. Ennek eredményességét aligha áldozza be bárki is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »