Bedobják a törölközőt – kivonul az Uber Magyarországról

Bedobják a törölközőt – kivonul az Uber Magyarországról

Sikerrel golyózták ki a taxisok az Ubert Magyarországról – az online fuvarszervező cég felfüggeszti működését azon a napon, amikor hatályba lép a vállalkozás kiszorítására elfogadott törvénymódosítás. A vállalkozás magyarországi képviselője szerint a szolgáltatás hiányát a budapestiek a 3-as metró felújításának idején, a turisták pedig a jövő évi vizes világbajnokság alatt érzik majd meg különösen. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint az Uber a kivonulást választotta az adófizetés és a törvényes működés helyett.

Tucatnyi tüntetést tartottak idén a budapesti taxisok az Uber miatt. Az internetes fuvarszervező cég tőlük vett el utasokat úgy, hogy a taxisokra vonatkozó szabályok az Uber-sofőrökre sokáig nem voltak érvényesek. A kormánypártok engedtek a taxisok nyomásának, az Ubert hivatalosan nem tiltották ugyan be, de jogilag ellehetetlenítették.

„11 nap múlva nem lesz Uber Budapesten. Hosszú mérlegelés után arra az elhatározásra jutottunk, hogy július 24-én déli 12 órakor felfüggesztjük a szolgáltatást itt Budapesten. Akkor lép életbe az a törvény, aminek nyomán bevonhatják az autóspartnerek jogosítványát, és elvehetik az autóik rendszámát annak ellenére, hogy minden engedéllyel rendelkeznek. Ezek olyan kockázatok, aminek nem szeretnénk kitenni ezt az 1200 magyar embert” – fogalmazott Fekete Zoltán az Uber Magyarország ügyvezetője.

Az Uber be van tiltva Olaszországban, Spanyolországban és Belgiumban is. Németországban és Franciaországban pedig csak a fix taxis tarifával dolgozhat. Szaúd-Arábiában viszont az állam üzletet lát az Amerikában alapított vállalkozásban, ezért 3 és fél milliárd dollárt fektetett az Uberbe.

„Más, haladó szellemiségű országokban a jogszabályalkotók tekintettel vannak a közösségi autózás résztvevőire, konstruktív a hozzáállás. Mindenki a saját jogosítványával vezet és a szabályok is erre vonatkoznak. Magyarország abból a szempontból kirívó példa, hogy itt a törvényalkotás pont az ellenkező irányba mutat, itt a büntetés a fő szempont, a szolgáltatás betiltása” – panaszkodott Rob Khazzam, az Uber közép-európai vezetője.

A nemzetgazdasági miniszter tagadja, hogy igazságtalan lenne a magyar szabályozás.

„A kormány egyetlenegy dolgot várt el az Ubertől, és vár el minden magyar vállalkozástól: hogy tartsa be a hatályos jogszabályokat és tartsa tiszteletben az ország törvényeit. Tehát valamilyen szektorra egy előírás vonatkozik, akkor annak legyen képes megfelelni. Úgy tűnik, hogy ebben az esetben az Uber, hogyha betartja a szabályokat, akkor nem képes a versenyben megállni a helyét. Valószínű ezért hozták a döntésüket” – mondta Varga Mihály.

Az Ubernek Magyarországon 160 ezer felhasználója van, a cég a világ 480 városában szolgáltat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »