Bedarálták a Political Capital tanulmányokat

Bedarálták a Political Capital tanulmányokat

Míg a Századvéget a balliberális oldalról folyamatos támadás éri, mert szakmai tanulmányokat készít a kormánynak, addig 27 milliárd forintot fizettek ki elemzésekre a Gyurcsány–Bajnai-kormányok.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azonban megsemmisítették az erről szóló iratok nagy részét.

– A szocialista kormányok összességében 27 milliárd forintot fizettek ki tanácsadásra, ötletekre, fair lenne, ha ezek a szerződések és ezek a tartalmak is nyilvánosságra kerülnének, csakhogy a szocialisták eltüntették, megsemmisítették ezeket a tanulmányokat – válaszolta a PestiSrácok.hu újságírójának kérdésére Lázár János a tegnapi Kormányinfón.

Közölte: fél éve dolgoznak azon, hogy a szocialista kormányok által megrendelt és kifizetett tanulmányokat felkutassák, de „az MSZP-sek elégették” a dokumentumokat.

A Political Capital és Búvár Kund

Gyurcsányék titkosszolgálata 190 milliót fizetett a Political Capital nevetséges tanácsaiért.

Adjon nektek tanácsot a Political Capital!

Az MDF és Dávid Ibolya a megmondhatója, mennyit érnek a Political Capital tanácsai.

– Miért kellett ledarálni, megsemmisíteni ezeket a tanulmányokat, mi titkolnivalója van Gyurcsányéknak és Bajnaiéknak? – tette fel a kérdést a miniszter. Szerinte politikai kifizetőhely volt a Political Capital, az MSZP a haveroknak fizetett. Kifejtette, a Századvég tanulmányai miatt sokan és sokat támadják a kormányt, de a cég egyrészt alapos munkát végzett, másrészt pedig nagyságrendi különbség van az MSZP-s kormányok és a Fidesz-kabinet tanácsadói költéseinek mértéke között. Orbán Viktor kormánya ugyanis lényegesen kevesebbet költ ilyen célokra, mint a Gyurcsány- és Bajnai-kabinetek.

Hogy miért és mennyi pénzzel „segítették” ideológiailag rokon szakértőiket a Gyurcsány–Bajnai-kormányok, arról a Magyar Idők csütörtöki lapszámában írt először. Szemelvényeket emeltek ki a balliberális kötődésű Political Capital (PC) által a Nemzetbiztonsági Hivatalnak 2006 és 2010 között 190 millió forintért készített, hajmeresztő, olykor nevetséges javaslatokat tartalmazó tanulmányából.

A Magyar Idők birtokába került további iratokból az is kiderül, hogy a PC megbízása csak csepp volt a tengerben.

Csak a második Gyurcsány-kormány idején a szocialista kormányok összesen közel 17 milliárd forint értékben adtak közvélemény-kutatási, kommunikációs és tanulmánykészítési megbízásokat.

Ebből hat kiemelt magyar cégre több mint 3,5 milliárd forintnyi szerződés jutott, míg négy nagy külföldi cég összesen közel 2,5 milliárdot keresett a kormányzati megbízásokon. A szocialista kormányok megbízható partnerének bizonyult a Pénzügykutató Zrt., a Szonda Ipsos, a Tárki, a Medián, a Gazdaságkutató Intézet (GKI) és a már bemutatott PC.

Külön is érdemes szót ejteni arról, hogy a 2007 és 2009 között Belyó Pál által vezetett kormányzati háttérintézményen, az Ecostaton keresztül különböző cégeknek összességében több mint 910 millió forintot fizettek ki négy év alatt. Belyó Pál ma a baloldali Policy Agenda elemzőintézet kutatási igazgatójaként szerepel a nyilvánosságban.

Ezenkívül 11 milliárd jutott egyéb cégek, elemzők megbízására.

21,5 millió forintot kapott például Karácsony Gergely – jelenlegi XIV. kerületi PM-es polgármester – cége és több mint 28,5 millió forintnyi megbízáshoz jutott Lakner Zoltán, a baloldali média kedvenc politológusa. A kedvezményezettek között felbukkan Batiz András volt kormányszóvivő cége, Kende Péter, Dessewffy Tibor vállalkozása, illetve Oszkó Péter neve is.

A Lázár János által említett 27 milliárd forintos összeggel szemben a fent említett 17 milliárd nem tartalmazza többek között a médiafigyelésre és az egyéb szaktanácsadásra, például a jogi tanácsadásra költött milliárdokat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »