Becsengettek… Fanyar iskolakezdés Sepsiszentgyörgyön is

Marosvásárhelyhez hasonlóan Sepsiszentgyörgyön is eltért a tanévkezdés hangulata a tavalyitó

A Kós Károly Szakközépiskola diákjai és tanárai a Puskás Tivadar Szakközépiskola udvarán hallgatták az évnyitó köszöntő beszédeket. Velük együtt nyolcszáz fölé emelkedett az idejáró tanulók száma, a megye és a megyeszékhely egyik legnagyobb oktatási intézménye lett a Puskás, sok szakkal és különböző oktatási formákkal – hangsúlyozta Demeter Dávid, az iskola mérnök-igazgatója.

Kiss Imre megyei főtanfelügyelő beszédében az egyesített iskola új lehetőségeit emelte ki, kerülve az összevonás során felmerült véleménykülönbségek említését.

„Míg az elmúlt években döntenem kellett, hogy a Puskás vagy a Kós tanévnyitóján vegyek részt, mára ezt a sepsiszentgyörgyi tanács megoldotta” – indította fanyar humorral beszédét Bálint József EMNP-s önkormányzati képviselő, utalva arra a vitatott határozatra, mellyel a Kós Károly Szakközépiskolát a Puskás Tivadar iskolába olvasztotta az RMDSZ-es többségű önkormányzat és amely ellen tüntetésekre és aláírási akcióra is sor került. „Ez a kényszerházasság leginkább a Babeș és a Bolyai összevonására emlékeztet” – folytatta Bálint, méltatva ugyanakkor a diákok és tanárok iskolájukhoz való ragaszkodását, bátor kiállásukat.

Végül a Néppárti képviselő arra bíztatta a jelenlevőket, befogadókat és befogadottakat egyaránt, hogy fogadják el egymást, tanuljanak egymástól s ha már egy csónakban vannak, evezzenek erejüket egyesítve.

Az új tanév küszöbén, amikor Erdélyben két magyar tannyelvű középiskolával kevesebb kezdett, mint egy évvel korábban, Komán László, az önállóságától megfosztott Kós Károly iskola eddigi igazgatója ismertette a tanrendet, megköszönve a mellettük való kiállást az arra érdemeseknek.

székelyföld.ma


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »