Beckenbauer bíróság elé állhat

Büntetőeljárás indult ellene, és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) három korábbi tisztségviselője ellen.

A svájci főügyészség (OAG) csütörtöki közleménye szerint rajtaütésszerű házkutatást tartottak azonos időpontban összesen nyolc németországi és ausztriai helyszínen, többek között Beckenbauer otthonában.

Beckenbaueren kívül Theo Zwanziger és Wolfgang Niersbach korábbi DFB-elnökök, valamint Horst Schmidt, a DFB korábbi főtitkára ellen indítottak eljárást csalás, pénzmosás, felelőtlen gazdálkodás és hűtlen kezelés gyanúja miatt a 2006-os németországi világbajnokság helyszínkijelölésével kapcsolatban. A gyanúsítottakat – akik a torna szervezőbizottságának tagjaiként tevékenykedtek – csütörtökön kihallgatták.

Az ügy tavaly októberben robbant ki, amikor a Spiegel című német lap arról írt, hogy a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os torna 2000-es kijelölése előtt mégpedig úgy, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) 24 fős végrehajtó testületéből négy ázsiai tag kapott pénzt. Az újság szerint a németek Robert Louis-Dreyfus segítségével egy titkos „fekete kasszát” hoztak létre, amelyhez az adidas 2009-ben elhunyt vezérigazgatója kölcsönözte a pénzt.

A Spiegel azt írta – és csütörtökön az ügyészség is azt közölte –, hogy Beckenbauer, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, valamint Niersbach is tudott a megvesztegetésről, a pénzt (6.7 millió eurót) pedig 2005-ben a FIFA-n keresztül juttatták vissza Louis-Dreyfusnak. Októberben Niersbach, Beckenbauer és a DFB is határozottan visszautasította a Spiegel által írtakat, azokat alaptalannak nevezte kijelentve, hogy az újság nem tudja bizonyítani állításait.

A gyanú szerint a FIFA kulturális programja számára folyósított támogatást nem arra használták fel, amire szánták, a pénzből ugyanis mintegy ötven kísérőprogramot kellett volna tartani a világbajnokság alatt. A német szövetség ugyanakkor azt is jelezte, az ominózus összegnek nem lehet köze a 2006-os torna elnyeréséhez, mivel az átutalás öt évvel azt követően történt.

A 70 éves Beckenbauer korábban elismerte, hogy hibáztak, de határozottan tagadta, hogy bármilyen szabályt megszegtek volna. Csütörtökön az ügyvédei kijelentették, hogy az egykori legendás játékos majd edző mindenben együttműködik a hatóságokkal.

A tíz évvel ezelőtti világbajnoksággal összefüggésben a német ügyészség és adóhatóság, valamint a FIFA etikai bizottsága is vizsgálatot folytat. Niersbachot júliusban egy évre eltiltották a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, mert tudott a helyszínkijelöléssel összefüggő szabálytalanságokról, de nem jelentette azokat – számolt be róla az MTI.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?A FIFA-ra várnak a franciák Lang ügyében: “Mi mindent megtettünk”Kiderült, mekkora költőpénzt kap a FIFA elnökeRovatok: SportTelepülés: NémetországCímkék: sport, labdarúgás, Német Labdarúgó Szövetség, Franz BeckenbauerForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »