Bebizonyították a szuperszilárd anyag létezését

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT), valamint a Zürichben található Szövetségi Műszaki Főiskola kutatói egymástól függetlenül új halmazállapotot fedeztek fel, vagyis inkább szintetizáltak egy eddig csak elméletben létező halmazállapotot.

 

Az új halmazállapot a szuperszilárdság, ami egyesíti a szuperfolyékony anyagok és szilárd anyagok tulajdonságait.

 

Szuperfolyékony anyagok előfordulnak a természetben is. Példaként említhetnénk a folyékony héliumot, amelynek olyan kicsi a viszkozitása, hogy a legapróbb kapillárisokba is bejut. Abszolút nulla fok közelében (-273 °C) szuperfolyékonnyá válik, amit úgy kell elképzelni, hogyha megkevernénk, akkor viszkozitás hiányában a végtelenségig körkörösen mozogna a pohárban.  1930-ban fedezték fel, a ma különösen érzékeny, nagy pontosságú műszerekben használják őket, mint spektroszkóp és a giroszkóp.

 

A tudósok már régóta kerestek olyan anyagot, ami a szuperfolyékony anyagokhoz hasonlóan sosem veszíti el mozgási energiáját, de közben szilárd állapotú. Eddig csak elméletben létezett ilyesmi, most megvalósult.

Hírdetés

 

Egy szuperszilárd anyagból készült képzeletbeli érmét megprögetve az sosem dőlne el, a végtelenségig folytatná ugyanazt a mozgást.

 

A most felfedezett szuperszilárd anyaghoz egyelőre csak a kutatók férhetnek hozzá, kizárólag abszolút nulla fok és ultraerős vákuum segítségével tudták létrehozni.

 

 

Sputniknews.com

Nyitókép: Sputniknews.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »