Beata Szydlo garanciákat kért Londonban

Lengyelország garanciákat szeretne Londontól arra, hogy a Nagy-Britanniában élő és dolgozó lengyelek jogai a brit EU-tagság megszűnése után sem csorbulnak – mondta hétfőn Londonban a lengyel kormányfő.

Beata Szydlo, akit Theresa May brit miniszterelnök fogadott a Downing Streeten, a tárgyalások után tartott közös nemzetközi sajtóértekezleten kijelentette: Lengyelország elfogadja, hogy e jogok további biztosítását viszonossági alapon kell garantálni, de szeretné, ha a lengyelek nagy-britanniai tartózkodási joga maradéktalanul érvényesülne azután is, hogy Nagy-Britannia kilépett az EU-ból.

Szydlo szerint a Brexit “nem a legfontosabb eleme volt” a hétfői megbeszélésnek, de a Brexit témakörén belül Varsó számára a legfontosabb kérdés a lengyelek jogainak érvényesülése. Hozzátette: a Brexit-tárgyalások Nagy-Britannia és az Európai Unió között folynak majd, de Lengyelország is aktív szerepre készül a tárgyalási folyamatban.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi becslése szerint jelenleg 930 ezer lengyel állampolgár él és dolgozik Nagy-Britanniában.

Beata Szydlo a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak írt, a hétfői londoni tárgyalásokra időzítve megjelentetett cikkében úgy fogalmazott: a Brexit-tárgyalások során a többi EU-országban élő britek, illetve az Egyesült Királyságban élő külföldi uniós állampolgárok millióiban nem szabad azt az érzést kelteni, hogy túszokká váltak, közös kötelesség maximális biztonságuk és jólétük biztosítása, bármelyik országot választották is lakhelyüknek.    

Theresa May a hétfő esti közös sajtótájékoztatón kijelentette: a lengyel kormányfőnek a kétoldalú tárgyaláson megerősítette azt a már korábban is hangoztatott szándékát, hogy a brit kormány a “jelenleg” Nagy-Britanniában élő lengyelek és más uniós polgárok jogait a brit EU-tagság megszűnése után is garantálná, abban az esetben, ha a külföldi EU-tagállamokban letelepedett britek jogainak érvényesülését is garantálják a fogadó országok.

A brit miniszterelnök hozzátette: reményei szerint erről a kérdésről már a tárgyalási folyamat korai szakaszában megállapodásra lehet jutni.

Theresa May szerint a brit kormány a nyár óta jelentős haladást ért el a felkészülésben a Brexit-tárgyalásokra. Megerősítette, hogy március vége előtt aktiválni kívánja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét. E cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – Nagy-Britannia kilépési folyamatát az EU-ból.

A brit kormányfő már korábban hivatalosan bejelentette, hogy London az idén már nem, de legkésőbb 2017 márciusának végéig bejelenti az 50. cikkely aktiválását, jóllehet jelenleg folyamatban van egy bírósági eljárás, amelynek kezdeményezői szerint a kormány ezt csak előzetes parlamenti jóváhagyás esetén tehetné meg.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »