Bazári hangulatot teremtettek a politikai vezetők Brüsszelben

Bazári hangulat volt a brüsszeli csúcstalálkozón a nemzetközi sajtó szerint, a lapok úgy vélekednek, hogy az uniós alkudozás nyertese Törökország lehet.

Európának szüksége van Törökországra, ezért a migrációs válság megoldásáról folyó tárgyalások elengedhetetlen kérdése a török uniós csatlakozás és a vízummentesség – ezt a török miniszterelnök mondta Brüsszelben, számol be a La Libre Belgique. A belga napilap szerint az uniós vezetők különválasztják a migránskérdést és a Törökországban tapasztalható sajtószabadság-korlátozást. A cikk hozzáteszi: az unió először meg akar szabadulni a menekültektől, és csak később, a csatlakozási tárgyalások idején veszik elő az emberi jogok kérdését.

Orbán Viktor megvétózta a török javaslatot, ezt írja egy török napilap. A Vatan szerint a magyar miniszterelnök nem akar muzulmán menekültet látni Magyarországon. Az erről szóló cikk idézi a kormányfőt, aki szerint egyetlen uniós ország sem tudja megoldani, hogy több százezer migránst vesz át Törökországtól. A török sajtó egységesen támogatta a brüsszeli török lépéseket, a kormánypárti média az ankarai kormány győzelmeként értékelte a tárgyalásokat. Az ellenzéki Hürriyet ugyanakkor elismerte, hogy a török ajánlat egyes elemeit nehéz lesz valamennyi tagállammal elfogadtatni.

A görög sajtó szerint ezzel szemben alkudozás folyt Brüsszelben. A Kathimerini nevű konzervatív görög lap azt írja, a csúcstalálkozó egy török bazár hangulatát idézte, ahogy Ankara több pénzt kért az uniótól. Egy másik lap szerint Törökország a lehető legtöbbet akarta elérni. Baloldali újságok szerint a visegrádi országok, köztük Magyarország megvétózták a török javaslatot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »