Bayer Zsolt: Vége van

Egy írás a baloldali-liberális Le Observateurs című francia lapból – az angol nyelvű változat hevenyészett fordítása, íme:

„A francia szenátus jelentése szerint, országszerte 2800 –többségében évszázados vagy idősebb- templomot bontanak le, ugyanis a helyreállítás, tatarozás költségei meghaladják a bontási költségeket.

Az egyik templom (a filmen lévő, B.Zs.), az Église Saint-Jacques d’ Abbeville, amely egy neogótikus mestermű volt Abbeville-ben, s amelynek története egészen 1868-ig nyúlik vissza, 2013-ban lett lebontva, a bontás teljes költsége 350 000 euro volt. Ez sokkal olcsóbb volt, mint a restaurálás.

Mivel Franciaországban továbbra is csökken a franciák száma, a rekord alacsony születési ráta, a magas kivándorlás illetve a muszlim bevándorlás miatt, így a katolikus hívek száma a valaha volt legalacsonyabb.

Sok franciaországi településen, főleg a városokban, ahol a keresztények már kisebbségben vannak, egyrészt a hívek érdeklődésének hiánya miatt, másrészt azért, mert a templomok a legértékesebb ingatlanokon állnak, egyszerűen nincsen miért fenntartani és helyreállítani a templomokat. Sok polgármester választja az olcsóbb robbantásokat, mint a költséges helyreállítást. A következő években több ezer templomot fognak lebontani, hogy a helyükre bevásárlóközpontok, üzletek, lakások és parkolók épüljenek.

Hírdetés

A mecsetek ugyanakkor virágoznak az országban. A párizsi nagymecset a közelmúltban kapott egy modern, nyitható tetőszerkezetet, amilyen többnyire csak a labdarúgó stadionokban található, és több száz új mecsetet építenek országszerte az adófizetők pénzén, hiszen több százezer új muszlim született illetve vándorolt be az országba.” 

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a cikk puszta idézése, lefordítása is politikailag inkorrekt cselekedet, sőt, kimeríti a gondolatbűn fogalmát.

De azért, megkockáztatom mégis.

És mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy mindez minek a kezdete. S tessék nyugodtan elgondolkodni azon is, mi vezetett ehhez, és hogyan lehet(ne) ezt a folyamatot megállítani, vagy visszafordítani. Ha lehetséges még egyáltalán…

Bayer Zsolt

Forrás: Bádog – Bayer Zsolt blogja


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »