Bayer Zsolt megszólalt lovagkereszt-ügyben

Bayer Zsolt megszólalt lovagkereszt-ügyben

Nem adja vissza a kitüntetést és nem érti azokat, akik így tesznek.

Bayer Zsolt a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át a minap Lázár Jánostól, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől. A Magyar Hírlap publicistájának kitüntetése miatt sok korábbi állami díjazott döntött úgy, hogy visszaküldi a kormánynak a korábban kapott elismerést.

Az RTL Klub Híradójának nyilatkozva Bayer azt mondta, sajnálja azokat, akik így tesznek. „Nem nagyon tudom felfogni, hogy hogy lehetnek emberek a saját zárt, szűk, szomorú világukba ennyire bezárva” – jelentette ki az újságíró. Szerinte szavait félreértelmezik és egy-egy idézetet kiragadnak a szövegkörnyezetéből.

Kiderült, ki terjesztette fel

A Népszabadság hosszú telefonálgatást követően talált rá arra a szervezetre, amely felterjesztette a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjére Bayer Zsoltot. A GULÁG-okban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnökhelyettese, Pintér Jolán azt mondta, Bayert azért tartották érdemesnek a díjra, mert kutatásokat végzett a témában, járt a lágerekben és ezekről írt is. Egyéb írásairól nem nyilatkozott, csak annyit: senki munkássága „nem fehér és fekete”.

Azt viszont elmesélte, hogy benne is felmerült: botrány lehet Bayer kitüntetéséből. Pintér Jolán azt is elmondta, édesanyja, az alapítványt létrehozó Pintér Károlyné 2007-ben átvehette a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét – ekkor nem fogott kezet Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen sokan visszaadják a díjat, de utólag sem bánom, hogy Bayer Zsoltot felterjesztettem kitüntetésre”

– válaszolta Pintér Jolán a lap kérdésére.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »