Bayer Zsolt megszólalt lovagkereszt-ügyben

Bayer Zsolt a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át a minap Lázár Jánostól, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől (a hivatalos indoklást itt olvashatja). A Magyar Hírlap publicistájának kitüntetése miatt sok korábbi állami díjazott döntött úgy, hogy visszaküldi az államfőnek a korábban kapott elismerést.

Az RTL Klub Híradójának nyilatkozva Bayer azt mondta, sajnálja azokat, akik így tesznek. „Nem nagyon tudom felfogni, hogy hogy lehetnek emberek a saját zárt, szűk, szomorú világukba ennyire bezárva” – jelentette ki az újságíró. Szerinte szavait félreértelmezik, és egy-egy idézetet kiragadnak a szövegkörnyezetéből.

Kiderült, ki terjesztette fel

A Népszabadság hosszú telefonálgatást követően talált rá arra a szervezetre, amely felterjesztette a Magyar Érdemrend lovagkeresztjére Bayer Zsoltot. A GULÁG-okban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnökhelyettese, Pintér Jolán azt mondta, Bayert azért tartották érdemesnek a díjra, mert kutatásokat végzett a témában, járt a lágerekben, és ezekről írt is. Egyéb írásairól nem nyilatkozott, csak annyit: senki munkássága „nem fehér és fekete”.

Azt viszont elmesélte, hogy benne is felmerült: botrány lehet Bayer kitüntetéséből. Pintér Jolán azt is elmondta, édesanyja, az alapítványt létrehozó Pintér Károlyné 2007-ben átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét – ekkor nem fogott kezet Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen sokan visszaadják a díjat, de utólag sem bánom, hogy Bayer Zsoltot felterjesztettem kitüntetésre” – válaszolta Pintér Jolán a lap kérdésére.

Nem is lehet visszaadni

Bár sok értelmiségi döntött úgy, visszaadja a kitüntetését Bayer Zsolt lovagkeresztje után, erre nincs törvényi lehetőségük – írta hétfő este az Index. Jogilag 2011-ig csak visszavonni lehetett, visszaadni nem. A 2011. évi CCII. Törvény – amely az állami kitüntetéseket szabályozza – vitájában a KDNP-s Rubovszky György azt mondta, direkt hagyták ki „ennek az eljárási lehetőségét”. Pártjának elnöke, Semjén Zsolt pedig idén májusban jelentette ki azt, hogy a fent említett törvény alapvető szempontja, hogy visszavonni és posztumusz odaítélni sem lehet az elismeréseket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »