Bayer Zsolt: Chicago Detroit útját járja?

Az alábbi írás a privátbankárban jelent meg, és eléggé megdöbbentő. Olvassák: 

„Fejvesztve menekülnek a gazdagok – hogyan sodródott idáig Chicago? 

A 2008-as pénzügyi csőd félrekezelése társadalmi válságot eredményezett az Egyesült Államokban. Az ország harmadik legnagyobb városa, Chicago, gyorsan halad azon az úton, amelyen a pokolra jutott Detroit már végigment. Az eladósodottság, a drog és a faji ellentétek mára a várost egy igazi bűntanyává tették – a tehetősek pedig fejvesztve menekülnek.

Mára világos, hogy idén az USA legfontosabb elnökválasztási kampánytémája egy szűk réteg soha nem látott gazdagsága – szemben a lecsúszó középosztállyal és a reménytelen roncstársadalommal. Egy 2014-es Pew-felmérés szerint az amerikaiak 60 százaléka ért egyet azzal a megállapítással, hogy „a gazdasági elosztási rendszer igazságtalanul részesíti előnyben a gazdagokat”. A 2008-as pénzügyi összeomlást pénznyomás-cunamival kezelte az Obama kormányzat, amely jórészt a tőkepiacokra áramlott és a vagyongyarapodás 95 százaléka a társadalom legfelső 1 százalékához került.

A gazdasági globalizáció következményeként az elmúlt 35 évben a feldolgozóipari munkahelyek 35 százaléka tűnt el az Egyesült Államokban. Kialakult az az elképesztő helyzet, hogy az USA – és egyben az egész világ – legnagyobb foglalkoztatója a Pentagon lett. Ez viszont torz gazdasági szerkezetet, és irdatlan szociális kiadást jelent. Ezt sérelmezik a választók, ezért nyílt tér a Trump- és a Sanders-jelenségnek. 

Chicago halálugrása

Közben az ország harmadik legnagyobb városa, Chicago, gyors ütemben halad azon az úton, amelyen már a pokolra jutott Detroit végigment. A terjedő szegénység, az eladósodottság és a faji ellentétek mára a várost egy igazi bűntanyává tették.

Mi több, Mexikó legbefolyásosabb drogkartellje, a Szinaloa, Chicago-t tette meg az elmúlt években USA-beli logisztikai központjának, mert az óriási ország lakosságának 70 százaléka elérhető innen egy napi autós vezetéssel. Ráadásul a metropolisz egyben vasúti-, légi- és vízi közlekedési csomópont. Emellett jelentős hispán közösséggel rendelkezik a nagyváros, ahol az utcai bandák száma több mint 70, mintegy 100 ezres tagsággal.

A bűnözés tombol, az idei év első három hónapjában 141 ember esett gyilkosság áldozatává a nagyvárosban, ez 71,9 százalékkal több áldozat, mint tavaly ugyanebben azidőszakban. Ugyanezen időszak alatt a lövöldözések száma 88,5 százalékkal emelkedett.

Az erőszak erőszakot szül. A chicagoi rendőrséget sem kell félteni és egyes beszámolók szerint egy hírhedt épületben válogatottan brutális kihallgatásoknak vetik alá a gyanúsítottakat.

Menekülnek a gazdagok az erőszak-spirálból

Nem véletlen tehát, hogy a Chicago Tribune beszámolója szerint mintegy 3000 milliomos hagyta el a várost csupán a múlt évben, amely a tehetős réteg 2 százalékát tesz ki. Az elmenekülők főként a rakétázó bűnözést és a faji ellentéteket hozzák fel költözésük indokaként. Többségük Seattle és San Francisco felé veszi az irányt, ezen városok a milliomosok nettó beáramlását tapasztalhatták 2015-ben.

(Káncz Csaba jegyzete, Privátbankár)

Forrás: Bádog – Bayer Zsolt blogja


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »