Bayer „példaértékű újságírói tevékenységét” ismerték el

Bayer „példaértékű újságírói tevékenységét” ismerték el

A gulágos indoklás mellett ez is szerepel a friss Magyar Közlönyben.

Bayer Zsolt idén augusztus 20. alkalmából megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. Emiatt sorra adják vissza korábbi állami díjazottak a maguk kitüntetéseit – erről bővebben itt írtunk. A 444 érdeklődésére még augusztus 19-én, pénteken közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, miért kapta Bayer a lovagkeresztet:

„számos nemzeti ügy feltárása, illetve képviselete terén, különösen a GULAG rabtelepein fogvatartottak sorsának és az erdélyi magyarság életének hiteles és méltó bemutatása tekintetében végzett újságírói tevékenysége elismeréseként”.

Ám a hivatalos indoklásban nem pontosan ez szerepel. A hétfőn megjelent Magyar Közlönyben egészen pontosan ezt írták indoklásként:

„számos nemzeti ügy feltárása, illetve képviselete terén, különösen a GULAG rabtelepein fogvatartottak sorsának és az erdélyi magyarság életének hiteles és méltó bemutatása, példaértékű újságírói tevékenysége elismeréseként”.

A két indoklás a „bemutatása” szóig szó szerint megegyezik, itt viszont teljes káosz következik (félkövérrel emeltük ki az eltérő szövegrészeket). Az első indoklás szerint ugyanis csak a gulágos és erdélyi magyaros tevékenységet ismeri el, míg a második en bloc példaértékűnek tarthatja Bayer munkásságát.

A feltételes módot a „bemutatása” utáni vessző indokolja: lehet úgy is érteni, hogy a gulágos-erdélyimagyaros tevékenysége volt példaértékű, úgy viszont nyelvtanilag nem értelmes a mondat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »