Băsescunak nem tetszik Johannis december 1-jei gesztusa

Klaus Iohannis államfő hatalmas hibát követett el, hogy egyes parlamenti képviselőket, köztük Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnököt nem hívta meg a Diadalívhez, a december elsején szervezett ünnepségre – hangoztatta pénteken Bákóban Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke.

„Államfőként nem bélyegezhetsz meg valakit addig, amíg nem ítélték el” – jelentette ki a volt államfő. Băsescu szerint az elkövetett hiba annál is nagyobb, hogy nem hívta meg Călin Popescu-Tăriceanut, a szenátus elnökét sem.

„Itt az állam második legfontosabb intézményének képviseletéről beszélünk. Szerintem ez hatalmas hiba” – idézte az Agerpres hírügynökség Traian Băsescut.

Mădălina Dobrovolschi elnöki szóvivő csütörtökön azt nyilatkozta: azok az állami tisztségviselők, akiknek „gondjaik vannak az igazságszolgáltatással”, nem kaptak meghívást sem a román nemzeti ünnep alkalmából a bukaresti Diadalívnél tartandó rendezvényre, sem a Cotroceni-palotában sorra kerülő fogadásra.

Băsescuval ellentétben Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke úgy vélekedett, „természetes gesztus” Klaus Johannis államfő részéről, hogy nem hívta meg a nemzeti ünnep alkalmából a Cotroceni-palotában szervezett fogadásra azokat a politikusokat, akiket jogerősen elítélt a bíróság, vagy akik ellen bűnvádi eljárás van folyamatban. „Nem is számítottam egyébre (…) Az államfő már mandátuma elején kijelentette, hogy szükség van a politikai osztály reformjára” – nyilatkozta egy sajtóértekezleten Gorghiu. A PNL elnöke sajnálatát fejezte ki, hogy a jelenlegi politikai osztály miatt a parlament bizalmi indexe 14 százalékra süllyedt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »