Basescu: Románia kiáll Ukrajna mellett, de nincs szó orosz katonai invázióról

Románia elítéli az egységes Ukrajnától elszakadni próbáló szeparatistáknak nyújtott orosz segítséget, ám úgy ítéli meg, hogy a kialakult helyzet nem meríti ki egy „katonai invázió” fogalmát – jelentette ki csütörtök este Traian Basescu román államfő.

Az elnök ezzel arra utalt, hogy a román médiában egyes hírtelevíziók Ukrajna elleni orosz katonai invázióként tálalták a kelet-ukrajnai Novoazovszk térségéből érkező, orosz katonák behatolásáról szóló csütörtöki híreket.

A román külügyminisztérium és titkosszolgálatok illetékeseivel végzett helyzetelemzés nyomán Basescu megállapította: Oroszország egyre nagyobb mennyiségben bocsát korszerű fegyverzetet a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták rendelkezésére, és ezen eszközök működtetésére kiképzett katonai személyzetet irányít a térségbe.

Hírdetés

„Putyin elnöknek az a célja, hogy egy jóval nagyobb „Transznisztriát” (a Moldovai Köztársaság oroszbarát, Dnyeszer-menti szakadár területe) hozzon létre, és így megakadályozza az Ukrajna és az Európai Unió között kötött társulási szerződés ratifikálását, illetve Ukrajna továbbhaladását egy esetleges későbbi NATO-tagság felé” – jelentette ki a román elnök.

Hozzátette: nem orosz katonai alakulatok lépték át a határt, hanem a fegyverzetet kezelő kiképzett katonák szivárogtak be az Ukrajnába. Szerinte ezzel a segítséggel Oroszország a szeparatisták javára próbálja billenti az erőviszonyokat az ukrán hadsereg és az oroszbarát szakadárok közötti fegyveres konfliktusban.

Basescu úgy vélekedett: ez az ukrán hadsereg offenzívájának leállításához fog vezetni, ha Kijev nem képes tenni valamit eddigi katonai fölénye megőrzéséért. Szerinte az ukrán hadsereg bajba került, és további fegyverekre, katonai eszközökre van szüksége.

„Megerősíthetem, hogy Románia kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Románia mindent megtesz Ukrajna támogatása érdekében, amit törvényesen megtehet” – jelentette ki Traian Basescu államfő.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »