Băsescu nem akar moldovai államfő lenni

Traian Băsescu nem pályázik a Moldovai Köztársaság elnöki tisztségére. Az ennek ellenkezőjéről szóló spekulációkat szerdán maga a volt román államfõ cáfolta meg.

Traian-Basescu49_bTraian Băsescu

Az elmúlt időszakban több bukaresti és chişinăui médiatermék is felröppentette, hogy Băsescu fontolgatja indulását a volt szovjet tagköztársaságban idén rendezendő államfőválasztáson. A chişinăui alkotmánybíróság nemrég hozott határozata szerint a jövőben közvetlenül választják meg a Moldovai Köztársaság államelnökét, és nem a parlamentben.

Ráerősített a spekulációkra, hogy a múlt héten kiderült: Traian Băsescu és felesége március 8-án moldovai állampolgárságért folyamodott. A Románia, valamint az általa előszeretettel „második román államnak” nevezett Pruton túli ország egyesítéséért síkra szálló volt államfő még tavaly befejeződött elnöki mandátuma idején bejelentette, hogy igényelni fogja a moldovai állampolgárságot.

A jobbközép politikus szerdán viszont leszögezte: esze ágában sincs indulni a moldovai államfőválasztáson. „Azért folyamodtam a moldovai állampolgárságért, mert elnökségem idején ígéretet tettem erre. Végeredményben az én mandátumom alatt kapott román állampolgárságot félmillió moldovai polgár, az irántuk való tisztelet jegyében pedig tartoztam azzal, hogy én is felveszem a moldovai állampolgárságot” – jelentette ki Bukarestben Băsescu, hozzátéve: nem is pályázhatná meg a moldovai elnöki tisztséget, ennek egyik feltétele ugyanis az, hogy legkevesebb tíz évig életvitelszerűen Moldovában tartózkodjék.

A volt államfő ugyanakkor „silány minőségű” emberek spekulációjának nevezte a feltételezést, miszerint azért folyamodott moldovai állampolgárságért, hogy kivonja magát a romániai ügyészség eljárása alól. „Adott esetben a román titkosszolgálatok 24 óra alatt visszahoznának Moldovából, én pedig pillanatig sem akarok lemondani a román áéllampolgárságomról” – jelentette ki Traian Băsescu.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »