Băsescu még mindig bekebelezné Moldovát

Băsescu még mindig bekebelezné Moldovát

Moldova sosem lesz az Európai Unió vagy a NATO tagállama, csak úgy kerülhet be az EU-ba, ha egyesül Romániával – állította Traian Băsescu volt államfő a Timpul című chişinăui lapnak adott interjújában, amelyet kedden ismertetett a Hotnews.ro hírportál.

basescu_moldova_b

A politikus alkalmasnak nevezte a történelmi pillanatot a „két román állam” újraegyesítésének felvetésére, amit szerinte eddig csak gyávaságból nem tűztek napirendre a két ország politikusai.

„Végül is két bűnöző, Sztálin és Hitler rendelte el a szétválásunkat, amit aztán a külügyminisztereik, Ribbentrop és Molotov ültetett át a gyakorlatba. Miért nincs bátorságunk kijelenteni, hogy nem akarunk többé két bűnöző által megszabott modell szerint élni? A válasz egyértelműen a gyávaság, e mellett pedig a legtöbb moldovai politikus ragaszkodik ahhoz, hogy saját országa legyen” – vélekedett Băsescu.

Hozzátette: a maga részéről „minden szinten” megpróbált erről párbeszédet kezdeményezni, de mindenki azzal utasította el, amit Ion Iliescu volt államfő mondott az 1990-es évek elején, hogy „nem időszerű” az újraegyesítésről beszélni. Băsescu kijelentette: hazudnak azok az Európa-párti moldovai politikusok, akik azzal hitegetik választóikat, hogy Moldova az EU tagjává válhat. Szerinte az Európai Unió számára a Balkán integrálása élvez elsőbbséget, Moldova, Ukrajna és – ha igényli – Fehéroroszország legfeljebb a partnerségig juthat az Unióval.

Az interjúban Băsescu megjegyezte, hogy a második világháború idején a román hadseregnek csak a Dnyeszterig volt „legitim konfliktusa” a Szovjetunióval. A Hotnews szerint a román elnök ezzel arra utalt, hogy Moldovának – ha egyesülni akar Romániával – le kellene mondania a Dnyeszteren túli szakadár területekről, ahol ma is orosz csapatok állomásoznak. A volt román elnök szerint a nagyhatalmak sem elleneznék az újraegyesülést, ha azt mindkét ország parlamentje megszavazná.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »