Băsescu már ősszel elveszítheti moldovai állampolgárságát

A Pruton túli országban rendezendő elnökválasztások kimenetelétől függ, hogy meddig őrizheti meg frissen megszerzett moldovai állampolgárságát Traian Băsescu volt román államfő.

A chişinăui elnöki hivatal csütörtökön jelentette be, hogy a Moldovai Köztársaság állampolgárává fogadta az államelnöki tisztséget 2004 és 2014 között betöltő Băsescut. Radu Timofti moldovai államfő aznap írta alá azt az elnöki rendeletet, amelynek értelmében – a román állampolgárságát megőrző – Traian Băsescu és felesége, Maria Băsescu megkapta a moldovai állampolgárságot is.

A volt államfő állampolgárságához azonban a chişinăui oroszbarát ellenzéknek is lesz beleszólása. Igor Dodon, a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Moldovai Szocialista Párt (PSRM) elnöke a bejelentésre úgy reagált, hogy az ősszel esedékes moldovai államfőválasztás után – amennyiben ő nyeri meg a megmérettetést – megfosztja Băsescut a moldovai állampolgárságtól.

„Băsescu úgy vonul be az ország történetébe, mint aki a legrövidebb ideig volt Moldova állampolgára. A választás után visszavonjuk. Nagy egyesüléspártiként vajon Băsescu felesküdött a Moldovai Köztársaság alkotmányára” – tette fel a kérdést Igor Dodon, aki a Pruton túli felmérések szerint nagy eséllyel indul az államfőválasztáson, amelyet a chişinăui alkotmánybíróság március 5-i döntése szerint idén először közvetlenül, a szavazópolgárok részvételével rendeznek meg.

Az MTI emlékeztet, hogy a volt román államfő márciusban igényelt állampolgárságot a chişinăui hatóságoktól. Băsescu még hivatalban volt, amikor 2013-ban először bejelentette ebbéli elhatározását. A jobbközép politikus elnökként is nyíltan síkra szállt a „két román nyelvű állam”, a Moldovai Köztársaság és Románia egyesüléséért. 2013 novemberében úgy nyilatkozott: a NATO- és az EU-csatlakozás után Romániának a következő nagy célja az egyesülés kellene, hogy legyen a Moldovai Köztársasággal.

Tavaly áprilisi chişinăui látogatásán Băsescu előrevetítette, hogy kérvényezni fogja a moldovai állampolgárságot, az akkori moldovai belpolitikai helyzetet azonban nem tartotta alkalmasnak erre. Nicolae Timofti moldovai elnök akkor azt mondta: semmilyen akadálya nincs, hogy Băsescu megkapja az állampolgárságot, tekintettel arra, hogy Románia is sok moldovainak adott román állampolgárságot.

A moldovai oroszbarát parlamenti pártok vezetői úgy értelmezték Băsescu gesztusát, hogy indulni akar az őszi moldovai elnökválasztáson. Riporteri kérdésre válaszolva azonban a Népi Mozgalom Pártja (PMP) elnöke tagadta, hogy ez a szándék vezérelte volna, mint mondta: a  „moldovaiak iránti tisztelete” jeléül kért állampolgárságot. A moldovai törvények szerint egyébként csak azok pályázhatják meg az államfői tisztséget, akik legalább tíz éve az ország területén élnek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »