Bárka vagy fészek – Vetítő

Bárka vagy fészek  – Vetítő

Adás:
2016. október 10., hétfő 14.05
2016. október 11., kedd, 14.05
2016. október 12., szerda, 14.05
2016. október 13. csütörtök, 14.05
2016. október 14., péntek, 14.05
2016. október 16. vasárnap, 23.05

12 éven aluli nézőink számára nem ajánlott.

Október 10., hétfő
A Hold válaszolt – Portréfilm Bay Zoltánról
Rendező: Simon Judit

A portréfilm Bay Zoltán (1900–1992) fizikus életpályáját mutatja be. 1936-ban vette át az Egyesült Izzó, a Tungsram kutatólaboratóriumának vezetését, 1938-ban a vállalat támogatásával megszervezte az Atomfizikai Tanszéket a Budapesti Műszaki Egyetemen. A második világháború alatt több zsidó mérnököt mentett meg a deportálástól, majd 1948 után emigrált az Egyesült Államokba és ott folytatta tudományos munkáit. Megérhette, hogy a rendszerváltozáskor rehabilitálták.

Október 11., kedd
Bárka vagy fészek – ismétlés
Rendezte: Fáy Réka

A magyar ökofalvak története a rendszerváltás körüli években kezdődik. A városi élettől menekülők az elnéptelenedett falvakat keresték, ahol nincs ipar, nincs nagyüzemi mező–gazdaság. Így találtak Visnyeszéplakra is. De vajon milyen motivációkat, megoldásokat és problémákat rejt egy ökofalu?

Október 12., szerda
Méregzöld mesék – ismétlés
Rendező: Szabó Attila

A film főhőse 10 év Németországban töltött év után hazaköltözött a segesvári családi házba, és civil aktivistaként kezdett új életet. Másfél éven át kutatott az erdőben és az egyszerű emberek közt. A famaffia nemcsak a rengetegekben végez visszafordíthatatlan pusztítást, az emberek közt is szedi áldozatait. A károsultak többsége csendes félelemben él, azon kevesek, akik vállalták arcukat, méregzöld történeteket meséltek.

Október 13., csütörtök
Privatizáció – ismétlés
Rendezte: Magyar Ferenc

A privatizáció egy jobb jövőt hozó folyamatnak volt beállítva a nemzet számára. A filmben a történelmi mozgatórugókat és a visszaéléseket is megmutatjuk a teljesség igénye nélkül. A húzóágazatok megszűntek, a stratégiai vállalatok külföldi kézben, sok-sok vállalat került ingyen magánkezekbe vagy tűnt el.

Október 14. péntek
Vasparipával a Székelyföldi legendáriumon – ismétlés
Rendezte: Fazakas Szabolcs

Gyöngyössy János öreg motorossal Szent László király legendáit kutatjuk Székelyföldön. Ebben a régióban maradt fenn a legtöbb misztikus történet a királlyal kapcsolatosan. A főszereplő történeti rajzolással foglalkozik, és számos ma már nem látható kápolnát és freskórészletet rekonstruál a legendák alapján.

Október 16. vasárnap
Így is épült a szocializmus
Rendezte: Tősér Ádám


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »