„Bárhol lehet támadás”: kemény időszak vár francia hatóságokra

„Bárhol lehet támadás”: kemény időszak vár francia hatóságokra

A francia hatóságok szerint nem terrorista, hanem fegyvercsempész volt az a férfi, akit az ukrán határon letartóztattak május végén. A 25 éves férfinál rakétavetőket, kalasnyikovokat és 125 kilogramm robbanószert találtak, Párizs környéki lakásában pedig álarcok és lőfegyverek voltak. A hétvégén a francia államfő is elismerte, hogy terrorveszély közepette rendezik a foci-Eb-t.

Ukrán kommandósok rángattak ki egy francia férfit az autójából az ukrán–lengyel határon május 21-én. Az autóban komplett fegyverarzenál volt: rakétavetők, kalasnyikovok, 5000 lőszer és 125 kilogramm tnt. A 25 éves férfi Kelet-Ukrajnában vette őket, a hatóságok tavaly óta figyelték.

„2015 decemberében szereztünk tudomást egy francia állampolgárról, aki önkéntes segélymunkásként érkezett Ukrajnába, és kapcsolatokat épített ki az ország keleti felén harcoló fegyveresekkel. Eredetileg segélyekről tárgyalt, de aztán kifejezte, hogy fegyvereket és robbanószereket vásárolna” – mondta el Vaszil Hricak, az ukrán titkosszolgálat vezetője.

A férfi Párizstól száz kilométerre keletre lakott, ahol szintén robbanószereket, detonátorokat és álarcokat találtak. A francia nyomozók azt mondják: a gyanúsított nem terrorista, hanem fegyvercsempész, aki nem állt kapcsolatban vallási fanatikusokkal. Az ukrán hatóságok szerint viszont a célpontok listáját is megtalálták nála, amelyen autópályák, hidak, zsinagógák és stadionok szerepeltek.

A francia elnök is elismerte, hogy a terrorfenyegetettség valós. „Óvintézkedésekre volt szükség az Eb idejére, amelyeket már meghoztunk. Nem hagyjuk, hogy a fenyegetések megfélemlítsenek minket, de mint államfő el kell ismernem, hogy valóban vannak fenyegetések, konkrét veszélyek, ezek pedig nem múlnak el az Európa-bajnokság után sem” – mondta Francois Hollande a hétvégén.

Az Eb idejére az amerikai külügyi tárca is figyelmeztetést adott ki terrorveszély miatt.

A sportlétesítményeknél kilencvenezer rendőr teljesít majd szolgálatot. „Kétségtelen, hogy nehéz időszak elé nézünk, de sosem gondoltuk, hogy egy ilyen eseménynek zéró kockázata van. Bárhol lehet támadás, nemcsak a szurkolói zónákban és a stadionokban, de felkészültünk a legjobb tudásunk szerint” – fogalmazott Michel Cadot párizsi rendőrfőnök.

Az Eb ötvenegy mérkőzését tíz városban rendezik, és két és fél millió látogatót várnak rájuk. A magyar csapat csoportmeccsei Bordeaux-ban, Marseille-ben és Lyonban lesznek.

„A magyar hírszerzés kockázatosnak ítéli a rendelkezésre álló információk alapján a a futball-Eb megrendezésének föltételeit. A francia titkosszolgálattal folyamatos a kapcsolat, elsősorban információkérésen alapszik. A magyar külügy az Eb kezdése előtt minden szükséges információt minden kiutazónak biztosítani fog” – fejette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Párizsban tavaly novemberben volt terrortámadás, akkor 130 ember halt meg, és a tavaszi brüsszeli merényletek elkövetőinek is voltak francia kapcsolataik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »