Baltával estek egymásnak a migránsok Calais-ban

Husángokkal és baltákkal rontott egymásra több mint kétszáz bevándorló a Calais-i menekülttáborban. Szudáni és afgán táborlakók verekedtek össze, egyelőre nem tudni miért. Több tucat ember megsérült.

A konfliktus az afgán és szudáni bevándorlók között robbant ki a tábor melletti egyik befogadóközpontnál. Egyelőre nem tudni min vesztek össze, ám az összecsapás órákon át tartott, és valóságos csatatérré változtatta a Dzsungel néven elhíresült tábort.

Napi rendszerességgel történnek konfliktusok, de általában még időben sikerül beavatkoznunk és lecsillapítjuk a kedélyeket. Ezúttal is azt hittük, meg tudjuk oldani a helyzetet, de hirtelen minden kicsúszott az irányításunk alól, semmit sem tehettünk – mondta az egyik menekülteket segítő szervezet vezetője.

A korábban üdülőként működő befogadóhely csak nőket és gyermekeket szállásol el éjszakára, így a férfiak az épületek körül építették fel sátraikat.

Az összecsapás során hirtelen lángok csaptak fel, és a legtöbb sátor porrá égett. A francia hatóságok összesen 260 rendőrt és 70 tűzoltót vezényeltek a helyszínre.

A verekedésben negyvenen megsérültek, közülük 33 migráns és a segítő szervezetek hét munkatársa. Egy nő állapota súlyos, őt lőtt sebbel vitték kórházba.

A Calais-i prefektúra adatai szerint több mint 4000 ember él továbbra is a Dzsungel nevű táborban és környékén. Valamennyien arra várnak, hogy a Csatorna-alagúton átjuthassanak Nagy-Britanniába.

A helyi hatóságok már februárban megkezdték az illegális tábor felszámolását. Eddig azonban csak a déli területet ürítették ki, az ott élők egy részét átköltöztették a közelben felállított konténerekbe.

Azokat a migránsokat, akik menekültkérelmet nyújtottak be Franciaországban, más befogadóközpontokba szállították át. Eddig 4300-an éltek ezzel a lehetőséggel, közülük százat toloncoltak ki az országból.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »