Balog: Erre a kormányra kimondottan jellemző a puritánság

Képmutatás számon kérni attól a rongyrázást, aki tisztességgel keresi meg pénzét – mondta Balog Zoltán. A tárcavezető legtöbbször inkább hárított az Index keményebb kérdéseire, de azt megtudhattuk, hogy nem igazán tetszett neki a kvótakampány gyűlölködő hangneme, de hát ez nem az ő asztala. Továbbá Bayer Zsolt Ferenc pápára tett megjegyzései szerinte nem is annyira durva, hiszen Luther Márton keményebben osztotta a pápát. Véleménye szerint a cigányok felzárkóztatása prioritás a migránsok ellátásával szemben. A Népszabadság körüli botrány az interjú után robbant ki, később azonban nem kívánta kommentálni.

Balog Zoltán szerint a politikus magánügye, hogy mivel utazgat, amíg nem használ fel közpénzt – derül ki az Indexnek adott hosszú interjúból. 

Képmutatás és látszat

„Ám ha valaki tisztességesen pénzt keres, akár sok pénzt, az megengedhet magának olyan dolgokat, amelyet én vagy önök nem engedhetnek meg. Ezt képmutatás számonkérni” – mondta a politikus kérdésre válaszolva. Ugyanakkor szerinte érthető, hogy felmerül a gyanú, hogy tisztességesen lett-e megkeresve a pénz, „vagy kihasználta a befolyását, a hatalmi helyzetét. Ezért is fontos a látszat.”

Mészáros Lőrinc jachtozása és Habony Árpád Gucci táskája kapcsán elhangzik az is, hogy nem kormánytagok, majd ismét előkerül, aki tisztességesen keresi meg a pénzét, az nyugodtan költheti is.

„Ha bárkinek tudomása van arról, hogy valaki tisztességtelenül szerzett pénzt, tegyen feljelentést, és az ügyet törvényesen ki kell vizsgálni”

– teszi hozzá.

Ezt követően jön talán az egész interjú tételmondata:

„Erre a kormányra, mint testületre, kimondottan jellemző a puritánság.”

A népszavazás nem teszi teljesen boldoggá

A tárcavezető a népszavazás eredményét feszegető kérdésre először megismétli a gépezet által unásig szajkózott panelt, miszerint a 3,3 milliónyi szavazat az nagyon jó. Majd a Jobbik elnöke által felvetett gondolatot is megenged magának:

„Ha viszont a nemzetközi visszhangot nézem, nem mondanám, hogy erősítette a kormány pozícióját egy közjogi értelemben érvénytelen népszavazás.”

Hozzáteszi, hogy hosszú vitára számít Brüsszellel, de tovább kell vinni az üzenetet. 

„A keresztény ember felelőssége, hogy ne negatív motivációból szülessen a döntés. Én ezért küzdöttem, de el tudom fogadni azt a bírálatot, hogy kiválthatott a kampány negatív érzéseket konkrét emberek iránt” – mondta. Arra a felvetésre, hogy miért nem jelezte Orbánnak, hogy az üzenet ennyire agresszív, a következő választ adta: „Beszéltünk erről, hogy odaírnám, természetesen nem minden migráns terrorista. (…) Tudomásul vettem, hogy egy kampány a veszély és a félelem konkretizálása miatt leegyszerűsíti az üzeneteket. Ez egy kampánytechnikai kérdés is.”

„Bayer Zsolt evangélikus. Olvassák el, miket mondott Luther Márton a pápáról. Azokhoz képest ezek nagyon szelíd megfogalmazások.”

– reagált arra, hogy a publicista azt írta: „a pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember”.

Nekünk a cigányokkal kell inkább törődni

Innen jut el a társalgás odáig, hogy 

„amit a szentatya és más egyházak számonkérnek rajtunk, azt nekünk elsősorban a cigányok felé kell megvalósítanunk.”

„Akkor hiteles az elutasításunk a migrációra, ha mi azoknak kínálunk integrációt, felzárkóztatást és esélyt, akik egy kelet-magyarországi cigánytelepen sokszor nyomorúságosabb körülmények között élnek, mint azok, akik egy szíriai városból jönnek ide” – teszi hozzá.

Ugyanakkor elismeri, hogy a cigányok felzárkóztatására irányuló projektek közül van olyan, amit „beleng a korrupció árnyéka”,  ezért tett feljelentéseket.

Nagyon jó, hogy Orbán a miniszterelnök

A politikus ezt követően elmondja, hogy milyen jól működik a kormány. A Lázárral való viszonyáról úgy vall: „A viszonyunk 2014 előtt nem volt mindig felhőtlen, de ebben a kormányzati ciklusban nagyon jól együtt tudunk működni.”

Kifejti azt is: mennyire örül annak, hogy Orbán elmondta, csak úgy vállalja, ha a 2018-as győzelem esetén miniszterelnök lehet. „Ezzel mindenkit arra ösztönzött, hogy dolgozzon, ne spekuláljon.”

Nem lesz szó az oktatásról és az egészségügyről?

Bár az interjú közepe fele elhangzik a kérdés, hogy „Ahogy kinéz, még a 2018-as választási kampány is a menekültekről fog szólni, nem az oktatás, az egészségügy vagy a roma felzárkóztatás helyzetéről”. Ennek ellenére csak a legvégén tért ki Balog az egészségügyre, míg az oktatás helyzetéről nem is beszélt a felelős miniszter.

A tárcavezető szemére vetik a helyzetet, melyről egyik olvasójuk számolt be, miszerint egy fővárosi kórházban harmadik világbeli állapotok uralkodtak: nem volt orvos, ivóvíz, az infúziót pedig ruhafogasról lógatták. Balog nem tagadta, hogy lehet ilyen, de azt sorolta, hogy vidéken milyen komoly fejlesztések zajlottak. 

Most már tényleg jön a szuperkórház

Az ígéret formájában létező budapesti szuperkórházról azt mondta: „Hetek vannak hátra a végleges döntésig. De már csak két helyszín van: mindkettő a Kelenföldi pályaudvar környékén. Az egyik az autópálya egyik oldalán, a másik az autópálya másik oldalán. Most ennyit mondhatok.”

Majd még egy jó hírrel szolgált: „A kormány viszont szerdán döntött a Semmelweis Egyetem infrastruktúrájának 21. századi szintű megújításáról, melyet a gyermekklinikával kezdünk.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »