Baktériummal beoltott szúnyogokkal a zikaláz ellen

A zikaláz és a dengue-láz terjedését is meg lehet gátolni azzal az új módszerrel, amelyet Vietnamban alkalmaztak tudósok: a Wolbachia nemzetségbe tartozó baktériummal oltották be a zikalázat terjesztő egyiptomi csípőszúnyogok lárváit.

A vietnami egészségügyi hatóságok hétfői jelentése szerint a Wolbachia-baktérium képes blokkolni a zikavírust, és megakadályozni, hogy a baktériummal fertőzött egyiptomi csípőszúnyog csípésével a vírus emberre terjedjen tovább.

Leginkább az egyiptomi csípőszúnyogok a felelősek a dengue-láz és a zikavírus terjesztéséért. Ezekben a szúnyogokban azonban a természetben nem fordul elő a Wolbachia-baktérium.

A vietnami Thnanhnien hírportál szerint vietnami tudósok először 2013 áprilisában szállítottak az ország középső részére, a Tri Nguyen-szigetre nyolcezer szúnyoglárvát, amelyet előtte Wolbachia-baktériummal oltottak be. A lárvákat nyolcszáz családnak adták át további tenyésztésre.

Három hónap után a sziget csípőszúnyog-állományának 70-80 százaléka már hordozta a baktériumot – mondta a vietnami higiéniai és járványügyi intézet igazgatóhelyettese, Tran Nhu Duong.

Az egyiptomi csípőszúnyog terjesztette zikavírus felnőtteknél enyhe lefolyású betegséget okoz, a várandós nők magzatainál viszont kisfejűséget idézhet elő, végérvényesen azonban még nem bizonyították ezt az összefüggést. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén nyilvánította nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek a zikaláz kitörését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »