Bakondi: tisztázni kell, mi a célja az uniónak a bevándorlással

Tisztázni kell, hogy pontosan mi a célja az Európai Uniónak a bevándorlással kapcsolatban – mondta Bakondi György kedden az M1 aktuális csatorna esti műsorában.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója elmondta: ezen célok közé tartozhat az, hogy Európa őrzi a saját határait és biztonságot teremt polgárainak vagy az is, hogy minél nagyobb számban beengedi, esetleg beszállítja azokat a migránsokat, akiket aztán szétoszt a tagállamok között.

A magyar álláspont – emlékeztetett – legalább három “védővonalról” szól, amelyek közül az első a kibocsátó vagy tranzitországok támogatását jelenti annak érdekében, hogy a migránsok ne tudjanak úgy keresztül jutni ezeken, ahogyan most. Példaként Bakondi György Líbiát említette.

A második vonal – a főtanácsadó szerint – olyan regisztrációs központok (hot spotok) létrehozása lenne, amelyeket az unió a határain kívül hozna létre, és ezek arra szolgálnának, hogy a menedékkérőket már az érkezésük előtt megszűrhessék, így csak a jogosultak juthatnának tovább.

A harmadik pedig a külső, vagyis a schengeni határok őrizésének megerősítését jelentené – tette hozzá. Ez komoly döntést kíván az Európai Unió vezetőitől – hangsúlyozta.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »