Bajban az orosz doppinglabor korábbi vezetője

Oroszországban hivatali visszaélés miatt büntetőeljárást indítottak Grigorij Rodcsenkov, a moszkvai doppinglaboratórium korábbi igazgatója ellen.

Vlagyimir Markov, az ügyészség mellett működő szövetségi nyomozati bizottság szóvivője szombaton elmondta: Rodcsenkovot azzal vádolják, hogy a moszkvai laboratóriumban 2014-ben megsemmisített 1437 doppingmintát, jóllehet a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) arra szólította fel, hogy a későbbi ismételt vizsgálatok céljából őrizze meg azokat.

„A minták megsemmisítésével kárt okozott Oroszország nemzetközi érdekeinek, az állam hírnevének, és lejáratta az ország doppingellenes politikáját” – mondta Markin.

Június elején a nyomozati bizottság ugyancsak büntetőeljárást indított az Orosz Atlétikai Szövetség (VFLA) néhány vezetője ellen, szintén doppingügyekkel összefüggésben.

Több tucatnyian érintettek

Május 12-én a The New York Times közölte, hogy információi szerint több tucat olyan orosz sportoló vett részt a 2014-es szocsi téli olimpián – köztük legalább 15 érmes –, aki az államilag irányított doppingprogram részese volt. Az amerikai lap az olimpia idején az orosz doppingellenőrző labort vezető Grigorij Rodcsenkov állításaira hivatkozva írt arról, hogy tökéletesen működő rendszer segítségével látták el teljesítményfokozó szerekkel az orosz sportolókat, azzal a céllal, hogy a téli játékokon a lehető legtöbb érmet – lehetőleg aranyat – szerezzenek.

A WADA az orosz atlétikát sújtó doppingbotrány miatt tavaly novemberben felfüggesztette a moszkvai laboratórium engedélyét, a létesítmény vezetője, Rodcsenkov pedig lemondott posztjáról, az Egyesült Államokba menekült, s később elismerte, hogy ő adott utasítást 1417 doppingminta megsemmisítésére. Az AP amerikai hírügynökség szombati jelentésében megjegyzi: a két szám – 1417 és 1437 – közti eltérés oka egyelőre nem világos.

Nem fogják fedezni a doppingolókat

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) pénteken nem törölte el a VFLA felfüggesztését, mondván, az országban tettek lépéseket a sport megtisztítása érdekében, de nem feleltek meg minden követelménynek. A döntés előrevetíti, hogy az orosz atléták legfeljebb semleges színekben vehetnek részt a riói olimpián. A VFLA szombaton csalódottságának adott hangot az IAAF határozata miatt, és leszögezte, minden törvényes lehetőséggel élni fog, hogy elérje: az orosz atléták Oroszország színeiben indulhassanak az augusztusi ötkarikás játékokon.

Hasonló hangnemben reagált Vitalij Mutko orosz sportminiszter, aki azt mondta: változatlanul készek az együttműködésre, egyszersmind magyarázatot várnak az IAAF-től arra, milyen lépéseket kéne még tenniük azért, hogy Rióban ott lehessenek az orosz atléták.

„Nem fogjuk fedezni azokat a sportolókat, akik doppingolnak” – hangoztatta Mutko, elismerve, hogy az orosz atlétikában akadnak gondok. Ugyanakkor az IAAF-nek is szemrehányást tett, egyoldalú megközelítést róva fel a világszövetségnek.

„Nem lehet csak bennünket hibáztatni, a krízis annál sokkal mélyebb. Az IAAF gyanús doppingvizsgálatok százairól hallgatott, miközben nálunk összesen 15 pozitív eset volt” – mondta az orosz miniszter.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki reakciójában leszögezte, hogy kérni fogja a WADA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság segítségét a felfüggesztés feloldása érdekében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »