Bajban a tejtermelők – Alakul a szövetkezetek ernyőszervezete

Bajban a tejtermelők – Alakul a szövetkezetek ernyőszervezete

Állandósult és súlyosbodik a háromszéki tejtermelők értékesítési problémája. Esetenként gyors megoldásokra van szükség, de dolgoznak a hosszú távú megoldásokon is.

A gazdákat ért legújabb csapás, hogy a Covalact tejfeldolgozó Felsőháromszéken egyoldalúan szerződést bont a gazdákkal, és április–júniustól nem vesz át tejet mintegy 500 szentléleki, kézdiszentkereszti, lemhényi, berecki, kézdialmási, ozsdolai, martonosi, nyujtódi, szászfalusi és sárfalvi gazdától, de a rétyi termelők is felvásárló nélkül maradhatnak. Ezek mintegy 7000 liter tejet termelnek, aminek értékesítése kétségessé vált.

Könczei Csaba úgy véli, gyorsan megoldást kell találni a problémára, de gondot jelent, hogy a térségben működő kis feldolgozóknak nincs akkora kapacitása, hogy ezt a mennyiséget átvegyék. Körvonalazódik, hogy a tej egy részét Hargita megyei, másik részét az illyefalvi feldolgozó bevállalja.

A tejprobléma hosszú távú megoldására már vannak törekvések, mutatott rá Orbán Miklós. Az AgroSic Egyesület vezetője szerint „Szövetkezetek Ernyője” jelszó alatt Dél-Tiroli mintára alakítanának ki szövetkezeti rendszert és egy magas minőséget képviselő közös székelyföldi védjegyet.

Februárban együttműködési megállapodást kötött a Nagyküküllő Mezőgazdasági Szövetkezet, a Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet, a Kézdi Lacto Coop Mezőgazdasági Szövetkezet és a SicLand Mezőgazdasági Szövetkezet. Már kétszer ülésezett egy szakértői munkacsoport, amely azon dolgozik, hogy kialakítsa a térség tejfeldolgozóinak stratégiáját.

Orbán szerint céljuk, hogy válaszokat adjanak a problémákra, a jövőbeli együttműködés lehetőségére és arra, hogy a hagyomány tisztelete mellett a modern elvek alapján történő szövetkezeti munkavégzés révén termékeiket közös védjegy alatt értékesítsék.

(kovács)
Székely Hírmondó


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »