Bajban a nyúltenyésztők

Bajban a nyúltenyésztők

Bezár a lajosmizsei vágóhíd, az utolsó nyúlszállítmányokat vásárolják fel a tenyésztőktől. Az orosz piac bedőlésével megszűnt a kereslet a nyúlhúsra, az agrárkormányzat segítséget ígér a gazdáknak.

A lajosmizsei vágóhídra valószínűleg az utolsó nyúlszállítmányt vitték. A következő fialás ugyanis már nem nő meg a nyár közepéig, július elején pedig bezár a vágóhíd. A vezetők annyit közöltek a tenyésztőkkel: egyelőre nem folytatják a felvásárlást és a feldolgozást. Kun Péter 1966 óta nevel nyulakat Mezőtúron.

– Ha megszűnik a leadás, akkor esetlegesen befejezik a nyulászkodást?

– Hát nem tudom, így családi alapra marad egy-két anya. Aztán majd mi lesz, nem tudom” – mondta a nyúltenyésztő.

A nyulakért korábban még házhoz is mentek a felvásárlók, az utóbbi időben azonban már csak Baján és Lajosmizsén vették át és dolgozták fel nagy mennyiségben az állatokat. „Egyre kevesebben vagyunk, az az igazság. Több helyen volt valamikor itt, Mezőtúron átvétel, azt hiszem, hogy most már csak itt van, sehol másutt. Csak itt van. Sőt olyan volt, hogy házhoz ment a kocsi annak idején, mert olyan sok nyúl volt” – tette hozzá Kun Péter.

A Földművelésügyi Minisztérium azt mondta, az orosz piac bedőlése okozza a gondokat. „Az exporttal vannak problémák. Az orosz embargó nem vonatkozik ugyan a nyúlágazatra, de a rubel gyengülése drágává teszi a külföldi nyúlhús vásárlását az orosz fogyasztóknak. Emiatt a kereslet a feldolgozásra jelentősen visszaesett. Vizsgáljuk a Nyúl Terméktanáccsal, hogyan lehetne az ágazat helyzetén segíteni” – nyilatkozta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

Az államtitkár szerint az ágazat különtámogatást kaphat, vagy új felvevőpiacokat kereshetnek a nyúlhúsra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »