Bahrein visszavonja a síita lakosok állampolgárságát

Az Ahlul Bayt hírügynökség jelentése szerint Bahrein megfosztja állampolgárságuktól azokat a síita lakosokat, akik részt vettek egy kormányellenes demonstrációban.

A Freedom House politikai és polgárjogi szabadságjogokat megfigyelő nonprofit szervezet indexe szerint a bahreini kormány cselekedete azt bizonyítja, hogy a kormány el akarja hallgattatni az ellenzéket és az országban tovább folytatódik a szabadság korlátozása. A szervezet immár hetedik éve sorolja a nem szabad országok közé Bahreint. A szervezet véleménye szerint az ország a vele szövetséges USA segítségével gyakorolja az ellenzék szabadságkorlátozását, amelynek java részét a síita kisebbség alkotja.

Hírdetés

A Freedom House három kategóriába sorolja az országokat leginkább a szabadságjogok mértéke és egyéb jellemzők alapján. A szabad országok kategóriájába azok az országok tartoznak, amelyeknél megtalálhatóak mind a politikai és polgári szabadságjogok valamint a sajtószabadság. A részlegesen szabad országok közé azokat sorolják, ahol az ellenzéki politizálás és a személyi szabadság némi korlátozás alá esik, valamint az ország szenved a korrupciótól, gyenge a közbiztonság és előfordulnak faji és etnikai zavargások. A legutolsó kategória a nem szabad országok csoportja, ahol széles körben megjelenik a politikai ellenzék elnyomása és hiányoznak a polgári szabadságjogok.

Orientalista.hu – L. Gyula


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »