Bahama-iratok: az EU segítségét kérték

Bahama-iratok: az EU segítségét kérték

A Transparency International (TI) nemzetközi korrupcióellenes szervezet felszólította csütörtökön az Európai Uniót, hogy lépjen fel az adóparadicsomokban bejegyzett cégekkel összefüggésbe hozható emberek felderítése érdekében.

A szervezet brüsszeli központja arra szólította fel az Európai Uniót, hogy lépjen fel határozottabban a pénzmosás ellen, és hozzon létre nyilvános adatbázist azokról, akiknek üzleti érdekeltségeik vannak offshore cégekben.

A TI azután emelte fel hangját az ügyben, hogy ismeretlenek iratokat szivárogtattak ki az adóparadicsomként számon tartott Bahamai Közösség cégnyilvántartásából. Carl Dolan, a Transparency International európai igazgatója hangsúlyozta, a kiszivárogtatás nélkül titokban maradt volna Neelie Kroes volt uniós biztos offshore cégben való szerepvállalása.

Épp ezért lenne kulcsfontosságú nyilvános adatbázist vezetni a cégek tulajdonosairól, amelyben a civil szervezetek, az újságírók és maga az Európai Bizottság is ellenőrizhetné az esetleges összeférhetetlenségeket

– jelentette ki.

A Bahama-iratok

A kiszivárogtatott fájlok 175 888 offshore cégről, alapítványról, vagyonkezelő társaságról tartalmaznak adatokat. Valamennyit 1990 és 2016 között alapították. A Bahama-iratokról beszámoló Süddeutsche Zeitung című német lap az első összeállításában kiemelte: nem törvénysértő offshore vállalatot alapítani vagy vezetni, de nem ritkán adókerülésre, illegálisan szerzett jövedelem eltitkolására, törvénytelen üzletek elrejtésére használják az ilyen társaságokat, és a Panama-iratok néven ismert adatbázis vagy éppen az atlanti-óceáni Bahama-szigetcsoportról szerzett fájlok és hasonló kiszivárogtatások révén le lehet leplezni közszereplők eltitkolt üzleteit. A Panama-iratok feldolgozási folyamatról még áprilisban hosszabban írtunk, megszólaltatva a magyar szálakat boncolgató Pethő Andrást is. A Direkt36 újságírója ezúttal is részt vett a munkában.

Neelie Kroes volt uniós biztos és Amber Rudd brit belügyminiszter mellett felbukkant a dokumentumokban Horváth László kormányközeli milliárdos is. Horváth László ügyében kerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, a Földművelésügyi Minisztériumot, a Konzuli Szolgálatot, a kazah nagykövetséget és a L.A.C. Holdingot is, válaszaikról külön cikkben számolunk majd be.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »