Bácskossuthfalva: Csubela Ferencre és Kiss Antalra emlékeztek

Bácskossuthfalva: Csubela Ferencre és Kiss Antalra emlékeztek

A Vajdasági Magyar Szövetség és a történelmi VMDK alapító tagjára, a VMSZ első elnökére emlékeztek halálának 21. évfordulóján családja, politikustársai és tisztelői Bácskossuthfalván a központi temetőben a VMSZ helyi szervezete és a bácskossuthfalvi helyi közösség szervezésében. Csubela Ferenc 1995. november 27-én tragikus balesetben hunyt el. A megemlékezésen részt vett Pásztor István, a VMSZ elnöke is.

A kegyeletadáson Radnóti Miklós Sem emlék sem varázslat című költeménye elhangzása után Kern Imre közlekedésügyi és infrastrukturális államtitkár emlékezett, és méltatta Csubela Ferenc munkáját. Mint kiemelte, halálával egy nagyszerű politikussal, de mindenekelőtt emberrel lett szegényebb a délvidéki magyarság. „Halálával nagy űrt hagyott maga után, és sokszor hiányoltuk higgadtságát, tanácsait. Nem emlékszem, hogy valaha is fölemelte volna a hangját, megfontolt, nyugodt, kimért volt, de ha kellett, igazi harcos. Jó volt vele egy csapatban lenni, harcolni az igazságért, a magyarság szülőföldön való boldogulásáért” – hangsúlyozta, majd elmondta, hogy a néhai elnök sziklaszilárdan kiállt azért, hogy fiataljainkat ne vigyék a harctérre, ne menjenek egy értelmetlen háborúba. Tette mindezt fegyver nélkül szembeszállva az akkor legyőzhetetlennek tűnő hatalommal. „Csubela Ferenc emléke kötelez bennünket arra, hogy tovább menjünk azon az úton, amelyet ő mutatott nekünk. Ily módon állítunk méltó emléket neki, az embernek és munkásságának” – mondta többek között, majd megkoszorúzták a sírt.

Az emlékezés virágainak elhelyezése után Kiss Antal református esperes sírjához vonultak, ahol Radnóti Miklós Nem bírta hát című költeményének elhangzása után megkoszorúzták a nagy tiszteletben álló esperes sírját.

Komáromi Gizella


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »